Biserica din Suplai, resfinţită de doi ierarhi. Parohul Darius Gavriloaie, hirotesit iconom. Primarul Dumitru Buşcoiu, distins cu Ordinul Mihai Vodă

Sărbătoare mare pentru creştinii din Suplai. În Duminica a XXI-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, s-au aflat în mijlocul comunității ortodoxe de la poalele Țibleșului.Cu acest prilej, cei doi ierarhi au binecuvântat lucrarile efectuate în ultimii trei ani la biserica din sat.

Slujba de resfințire a fost oficiată începând cu ora 8:30, iar de la ora 10:00, Înaltpreasfințitul Andrei și Preasfințitul Ignatie au oficiat Sfânta liturghie, fiind înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă din  Cluj-Napoca, preotul conf. univ. dr. Cristian Sonea, protopopul Țării Năsăudului, preotul Ioan Dâmbu – fiu al satului, protopopul de Chioar, preotul Nicolae Petruș, preotul paroh Darius Gavriloaie, alături de alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Ignatie a rostit un cuvânt de învățătură, evidențiind faptul că parabola semănătorului „ne vorbește despre pământul inimii fiecăruia dintre noi”.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de arhidiaconul Daniel Mocanu. 

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a adresat comunității din Suplai un gând duhovnicesc, exprimându-și bucuria de a participa la resfințirea bisericii lor.

În încheiere, preotul paroh Darius Gavriloaie a mulțumit ierarhilor, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor ce au ajutat la renovarea lăcașului de cult.

Pentru întreaga activitate desfășurată în parohie, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom pe parohul Darius Gavriloaie, cu dreptul de a purta brâul roșu. Prim-epitropul parohiei, Dumitru Feti, a primit „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, iar primarul comunei Zagra, Dumitru Buscoiu, a fost distins cu Ordinul „Mihai Vodă”. De asemenea, membrii Comitetului și Consiliului parohial au primit diplome de aleasă cinstire, precum și alți binefăcători.

„”Cuvântul nu este doar ceea ce este pe buzele tale, ci ceea ce este în sufletul tău! Fă ca din inima ta să izvorască miere.” Cu mare bucurie am participat la slujba de resfințire a bisericii cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”, din localitatea Suplai, comuna Zagra, săvârșită de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, alături de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi. Cu această ocazie și primarul comunei Zagra, Dumitru Bușcoiu a fost distins, pentru întreaga sa implicare în sprijinirea Sfintei Biserici, cu Ordinul “Mihai Vodă”. Felicitări pentru ceea ce faceți pentru comunitate!”, a transmis preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan.

***

Lăcașul de cult, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, din localitatea Suplai, a fost construit între anii 1973-1975, fiind sfințit în anul 1976 de către vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu. În perioada 2016-2019, biserica a trecut prin ample lucrări de renovare și înfrumusețare, atât la exterior, cât și la interior.

În curtea sfântului lăcaș se află și o biserică de lemn, monument istoric, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, care datează din anul 1711.

 

Foto credit: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5