Biblioteca, Centru Cultural la Milaş

Biblioteca comunei Milaş a găzduit cea de-a patra întâlnire metodico-profesională organizată de Biblioteca Județeană George Coșbuc Bistrița-Năsăud.
Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Județene , a deschis agenda evenimentului cu problema achiziției de carte pentru bibliotecile publice din teritoriu, dorindu-se un program prin care să se achiziţioneze cărţi de la judeţ pentru toate instituţiile comunale. Se doreşte organizarea unor evenimente culturale de către bibliotecile comunale și orășenești în parteneriat cu Biblioteca Județeană și cu instituțiile reprezentative ale comunității (școală, biserică etc.), pentru vizibilitatea bibliotecii publice în viața comunității. S-a subliniat importanţa scoaterii de sub conul de umbră a personalităţilor locale şi denumirea bibliotecilor cu numele acestor personalităţi ( spre exemplu la Milaş Iuliu Hosu) şi amplasarea siglei acesteia pe clădirea în care funcționează. S-a mai prezentat bogatul program editorial al Bibliotecii Județene, stadiul de elaborare a Ghidului bibliotecilor publice din Județul Bistrița-Năsăud, proiect editorial ce se estimează a fi finalizat în această toamnă ce va cuprinde date despre fiecare bibliotecă, numărul de volume, dar şi date despre comuna în care funcţionează, făcându-se astfel şi o statistic ă a situaţiei bibliotecilor din judeţ . Cu acest prilej, Biblioteca Județeană a donat un număr consistent de cărți, pentru toate bibliotecile din zona de Câmpie a judeţului.
Gazda întâlnirii, primarul comunei Milaş, Iosif Gabor, a reuşit să aşeze biblioteca într-un așezământ cultural renovat, ce se va adăuga celor existente, îmbogățind astfel preocupările constante ale edilului de evidențiere a valorilor culturale și tradițiilor locale. Noua faţă a edificiului s-a realizat printr-un proiect integrat pe fonduri europene, cea mai amplă investiţie din Milaş, finanţată prin Măsura 322 - Renovarea şi dezvoltarea satelor, prin Planul Naţional de Dezvoltare Rurală, în valoare de 2,5 milioane de euro ( s-au modernizat drumuri de interes local din comuna Milaş, pe o lungime de opt kilometri, în satele Comlod, Orosfaia şi în Milaş, s-a reabilitat căminul cultural din Milaş, dar şi grădiniţa cu program normal).
Cu un primar gospodar nu are cum să arate Biblioteca decât foarte bine, cărţile sunt puse în ordine, celor peste 15 mii de volume adăugându-se şi baza informaţională, instituţia fiind dotată cu calculatoare de ultimă generaţie şi cu softuri pe măsură. Pentru buna gospodărire a bibliotecii merită felicitată bibliotecara Maria Gabor, dar şi fosta bibliotecară, Teodra Pop, care timp de 40 de ani a avut grijă de cărţile din Milaş.
La această serie de întâlniri au participat bibliotecarii: Maria Gabor şi Teodra Pop, (Milaş), Kotfas Ileana (Matei), Nicoară Raveca (Galaţii Bistriţei), Ioan Hedeş ( Budeşti ), Tatiana Atodirese (Teaca), Monica Crăşan ( Cetate). Din partea Bibliotecii Județene au fost prezenți: Ioan Pintea, directorul bibliotecii, Marcel Seserman, Gheorghe Eftenie, Alina Pop.
Întâlnirea i-a avut ca invitați pe scriitorii Gavril Moldovan, Olimpiu Nușfelean, Menuţ Maximinian și Virgil Raţiu, care și-au prezentat ultimele apariții editoriale și au purtat un dialog interesant cu participanții despre rolul cărţii în societate. A fost o întâlnire ce a stat sub semnul frumosului, ziua încheindu-se cu un popas de rugăciune la Mănăstirea Sînmartinu de Cîmpie- Mureş.
Acest eveniment a încheiat seria întâlnirilor Bibliotecii Județene cu bibliotecarii din judeţ, urmând ca, în scurt timp, să fie o sărbătoare a bibliotecilor la Bistriţa.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5