Beneficii si modul de functionare al panourilor fotovoltaice

Scumpirea continua a energiei electrice din ultimii ani a dus la cresterea facturilor pentru cea mai mare parte a populatiei, astfel ca energiile regenerabile devin o alternativa pentru reducerea facturilor. Optiunea pentru a reduce costurile la energia electrica o constituie panourile fotovoltaice.

Panourile fotovoltaice sau cele solare transforma energia solara in electricitate.

Din ce este compus un sistem de panouri fotovoltaic

Un sistem fotovoltaic include panouri fotovoltaice (grupuri de celule solare), una sau mai multe baterii solare; un regulator de incarcare sau controller pentru un sistem stand-alone; un invertor solar care transforma curentul continuu (DC) in curent alternativ (AC); cabluri; si un cadru de montare.

Un sistem fotovoltaic aranjeaza panouri solare fotovoltaice individuale, iar panourile sunt grupate impreuna intr-o matrice. Unele dintre sistemele fotovoltaice au instalate dispozitive speciale de urmarire a luminii solare pe tot parcursul zilei, care ajuta la imbunatatirea eficientei sistemului.

Cum functioneaza

In fiecare zi, lumina solara va atinge panourile fotovoltaice de pe acoperisul casei tale cu fotoni (particule de lumina soarelui). Panoul solar transforma fotonii in electroni de curent continuu (DC). Electronii „curg” din panoul solar in invertor si alte dispozitive electrice de siguranta. Invertorul converteste puterea curentului electric continuu (de obicei utilizat in baterii) in curent alternativ sau „AC“. Curentul alternativ este acea forma de electricitate utilizata in gospodarii, pentru electrocasnice atunci cand sunt conectate la priza de perete.

Fotovoltaic inseamna conversia directa a luminii solare in energie electrica, la nivel atomic. Unele materiale prezinta o proprietate cunoscuta sub numele de efectul fotoelectric care le determina sa absoarba fotoni de lumina si sa elibereaze electroni. Atunci cand acesti electroni liberi sunt capturati, rezulta un curent electric, care poate fi folosit ca energie electrica.

Un controller solar monitorizeaza intreaga cantitate de energie electrica generata de sistemul dumneavoastra de panouri solare fotovoltaice. Acea energie solara care nu se utilizeaza simultan cu productia ei va fi trimisa in reteaua electrica prin controller sau in bateria solara. In timpul noptii sau in zilele noroase, cand sistemul nu produce mai mult decat nevoile locuintei dvs., veti consuma energie electrica de la retea, in mod normal, sau din bateria solara daca o aveti.

Beneficii

  • costurile la factura de energie electrica se pot reduce chiar si de zece ori mai putin
  • pot furniza curent electric pentru iluminat, pompe de alimentare cu apa, pompe de racire, relee radio si multe altele;
  • se pot monta imediat si fara probleme;
  • se pot utiliza acolo unde nu exista posibilitatea racordarii la reteaua publica de energie (in special atunci cand nu exista cablarea in zona);
  • isi amortizeaza investitia in timp in functie de consumatorii folositi (investitia consta in principal in panorile solare - pana la 85 % din pretul instalatiei totale).

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5