Balada – 30 de ani sub semnul frumuseţii. Medalia de argint a municipiului Bistriţa şi Medalia de aur IGF, înmânate ansamblului

Momente emoţionante pe scena Palatului Culturii la aniversarea a 30 de ani al Ansamblului folcloric „Balada” din Bistriţa. Înfiinţat în anul 1986 de prof. dr. Dorel Cosma şi maestrul coregraf Ioan Simionca, ansamblul a fost, de-a lungul celor trei decenii, un adevărat ambasador al culturii tradiţionale bistriţene.
În faţa unei săli arhipline, primarul Ovidiu Teodor Creţu, a înmânat Ansamblului „Balada” medalia de argint a municipiului Bistriţa, iar preşedintele Uniunii Mondiale de Folclor, dr. Dorel Cosma, medalia de aur IGF. „Balada este un nume consacrat, un ansamblu folcloric de referinţă, recunoscut pe plan naţional şi internaţional. Rezultatele deosebite la competiţiile şi manifestările culturale, abordarea profesionistă şi veridicitatea actului artistic fac din Ansamblul „Balada” un nume cu care ne mândrim. Vă asigur că administraţia condusă de mine va continua să susţină activitatea artistică a acestui ansamblu valoros, astfel încât dezideratele pe care şi le-au asumat să poată fi atinse”, a declarat primarul Ovidiu Teodor Creţu.
Cel care a pus bazele acestui ansamblu, prof. dr. Dorel Cosma, spune: „Nu poţi uita anii de început, de alergare după dansatori, instrumentişti, solişti şi apoi, după cel mai greu moment, costumele. La „Balada” ne-am format, ne-am realizat familii, ne-am învăţat copiii să iubească costumul popular, muzica şi dansul românesc. Am cutreierat lumea cu acelaşi simbol în scenă şi suflete, dragostea pentru oraşul Bistriţa pentru care s-a înălţat de atâtea ori tricolorul în acordurile Imnului Naţional”.
În ceas aniversar, un mesaj de felicitare a trimis şi preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan: „Ansamblul „Balada” este una dintre cele mai de seamă promotori ai valorilor culturale ale judeţului în ţară şi străinătate. Este o carte de vizită care prin activitatea sa antrenează categorii de vârstă diverse. Vă mulţumesc pentru cei 30 de ani de activitate, vă felicită şi vă urez mult succes în continuare”. Profund emoţionat, dar şi mândru de cei 30 de ani de activitate, coordonatorul ansamblului, maestrul coregraf Ioan Simionca, a spus, printre altele: „ La vârsta pe care o sărbătorim privim cu respect şi recunoştinţă spre generaţiile trecute de dansatori, instrumentişti, solişti vocali, de oameni de concepţie şi creaţie, personal administrativ şi tehnic, care şi-au dăruit anii cei mai frumoşi şi rodnici crezului lor artistic şi renumelui Ansamblului „Balada”. Mulţumim actualului colectiv pentru implicarea de care dă dovadă şi ne îndreptăm cu speranţă privirea către generaţia următoare spre cei care vor veghea ca zestrea folclorului să nu dispară deoarece în repertoriul ansamblului se regăsesc cântece şi jocuri din tot judeţul”.
Spectacolul a adus în faţa publicului suite de jocuri nu doar din judeţ, ci şi din Maramureş, Sălaj sau Câmpia Transilvaniei, precum şi melodii interpretate de Carina Gavriloaie, Andreea Spân, Andreea Moldovan, Alexandra Turcu, Mălina Pop, Ioana Măgheruşan, Nicoleta Burduhos, Larisa Bozbici, Bogdan Berbecar, Alina Ceuca şi Paul Ban, alături de veteranii Petre Petruse, Marcel Avram, Ionel Dejan şi Ileana Melean. Invitaţi de onoare au fost părintele Eugen Raita şi artistul sucevean Călin Brăteanu. Orchestra a fost condusă de Ştefan Onighi, iar coregrafia a fost semnată de Ioan Simionca.
A fost o sărbătoare a folclorului românesc, artiştii care în cele trei decenii au bucurat sufletele românilor, dar şi ale spectatorilor din străinătate, fiind aplaudaţi la scenă deschisă. Cu acest prilej a fost lansat şi „Imnul Balada”, scris de Grigore Guzu: „Cu aceşti ambasadori/ Ne mândrim peste hotare/ Pentru că de multe ori/ Ne-au adus premiul cel mare”.
La mulţi ani, Balada!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5