Aurel Podaru, Vasile Vidican şi Ion Radu Zăgreanu, la Gherla!

T. Săsărman

La sfârşitul săptămânii trecute, mai sus pomeniţii scriitori bistriţeni au fost invitaţii Casei Municipale de Cultură Gherla (director Constantin Istici), întâlnirea desfăşurându-se la Centrul Turistic din localitate (manager Monica Pătac), care s-a dovedit neîncăpător pentru iubitorii de literatură din acest spaţiu al judeţului Cluj. Cu acest prilej, au fost lansate două cărţi: „Baladă pentru şcoala de tractorişti” de Aurel Podaru şi „Aurel Podaru în pagini de istorie literară” de Vasile Vidican, scriitorii bistriţeni fiind prezentaţi de confratele lor gherlean Iulian Dămăcuş, membru al Uniunii Scriitorilor din România, moderatorul întâlnirii.
Despre cele două cărţi (apărute la sfârşitul anului trecut la Editura Neuma şi, respectiv, Şcoala Ardeleană) au vorbit, aplicat şi pe înţelesul tuturor, scriitorii Ion Radu Zăgreanu, Iulian Dămăcuş şi Vasile Vidican.
O surpriză plăcută a oferit asistenţei grupul de elevi din clasa a VI-a C (însoţit de prof. Ioana Moldovan) de la Şcoala Gimnazială nr. 1 Gherla (Roxana Băgăcean, Denis Rus, Diana Pop, Alina Costişor, Karina Stoica, Iulia Măluţan, Vlad Pop, Tudor Neamţ, Dragoş Farcaş, Thomas Petric, Iulia Kiss, Daniela Mureşan, Iulia Gârda, Emanuel Crăciun, Sebastian Roman şi Raul Tarţa, ca să-i imortalizăm în acest colţ de pagină, căci merită), care au recitat secvenţe (inspirit selectate) din „Baladă pentru şcoala de tractorişti”, stârnind vii aplauze ale publicului - avizat şi interesat de fenomenul literar actual - urmate de un incitant dialog între autorul cărţii în discuţie şi sală. Astfel, au intervenit cu întrebări şi surprinzătoare comentarii: Constantin Istici, care a rememorat, spre deliciul asistenţei, şi câteva amintiri cu privire la meseria de tractorist în Oltenia sa natală, preotul Edmund Dujardi (preşedintele Cenaclului literar „Ion Apostol Popescu” din Gherla), Nicolae Suciu, membru marcant al cenaclului din Gherla, prof. Ioana Moldovan, Monica Pătac (care a realizat şi o interesantă proiecţie de fotografii, în colaj, aparţinând invitaţilor serii), cunoscutul şi apreciatul jurnalist Szekely Csaba, Mircea Corăbean, avocatul Alexandru Ciacoi şi alţii. La manifestare a participat şi domnul Ioan Neselean, primarul urbei de pe Someşul Mic, care şi-a exprimat bucuria pentru prezenţa scriitorilor bistriţeni la Gherla, cu care s-a întreţinut cordial la sfârşitul manifestării.
De menţionat că întâlnirea de la Centrul Turistic Gherla s-a desfăşurat într-o atmosferă de comuniune, destindere şi bună dispoziţie generală, seara încheindu-se, după două ore de aprig dialog, cu o sesiune de autografe, fiecare participant întorcându-se acasă cu cel puţin o carte din cele două lansate aici.

Comentarii

27/02/17 22:48
Dan

Da, a fost o seară literară deosebit de reuşită, de-adreptul savuroasă, cu oameni deosebit de spirituali. Felicitări organizatorilor şi realizatorilor !

27/02/17 22:48
Dan

Da, a fost o seară literară deosebit de reuşită, de-adreptul savuroasă, cu oameni deosebit de spirituali. Felicitări organizatorilor şi realizatorilor !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5