Elevii de la CN „George Coşbuc” Năsăud

Au evocat Unirea Basarabiei cu România

Conducerea Colegiului Naţional „George Coşbuc” Năsăud, cu sprijinul Catedrei de Istorie-Socio-Umane, a ţinut să marcheze evenimentul ce a avut loc în urmă cu 91 de ani - Unirea Basarabiei cu România - 27 martie 1918 - eveniment istoric foarte important. Dar care, din păcate, rămâne un vis ce dăinuie, doare şi ne dă speranţe şi acum, la aproape şapte decenii de când suntem dezmembraţi… speranţe care s-ar fi putut realiza în anii ’90, când germanii au realizat-o spărgând zidul, dar noi, românii „cu un Iliescu la Bucureşti şi Snegur la Chişinău - ambii şcoliţi la Moscova - n-am reuşit-o… Mai mult, Podul de flori devine un Pod de ghimpi, cu expulzări reciproce, cu obstrucţii şi întoarceri de la graniţă, cu avize, chemări şi paşapoarte, cu şicane de prost gust…”.

Evenimentul marcat în Aula liceului năsăudean moderat de neobositul, inimosul şi patriotul profesor Ioan Seni - preşedintele Catedrei de Istorie Socio-umane, a constata în evocări, dialogări, încheindu-se printr-un moment artistic susţinut de elevii liceului.

Basarabia fusese provincie rusească peste o sută de ani (din 1812), perioadă în care limba română încet-încet a fost înlocuită prin impunerea limbii ruse în şcoli, limbă care nu a pătruns, nu a putut fi impusă în inimile românilor. Românismul s-a menţinut cu îndârjire, cu sacrificii în jurul mănăstirilor, a bisericilor, prin presă, chiar prin şcoală, prin societăţile literare sau revistele din jurul lor, manifestându-se Societatea pentru Cultură şi Artă (un fel de Astra ardeleană).

În aprilie 1917 se constituia Partidul Naţional Moldovenesc, iar în zilele de 23-27 octombrie 1917, la Chişinău are loc Congresul ostăşesc când, vreo 500 de delegaţi (ostaşi români din fosta armată rusă) au hotărât Autonomia Basarabiei. La 2 decembrie 1917, Sfatul Ţării proclamă Republica Democratică Federativă Moldovenească şi la 24 ianuarie 1918 - proclamă independenţa Republicii Moldoveneşti care, pentru a putea supravieţui nu avea decât o şansă - Unirea cu România. Astfel, la 27 martie 1918 Sfatul Ţării hotărăşte Unirea Basarabiei cu Regatul României, când Ferdinand Întregitorul spunea: „Cu adâncă emoţie şi cu inima plină de bucurie am primit ştirea despre importantul act ce s-a săvârşit la Chişinău… Un vis frumos s-a înfăptuit… vă trimit la toţi cetăţenii din noua Românie de peste Prut, regescul meu salut, înconjurându-vă cu aceeaşi inimoasă şi caldă iubire părintească”.

Dar prin ultimatumul rusesc din 26-28 iunie 1940, prin Pactul Ribetrop-Molotov (rămas în vigoare şi astăzi, dar numai pentru români) ruşii răpesc României: Bucovina, Basarabia, Ţinutul Herţei şi Insula Şerpilor…

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5