Atracţiile Serbărilor Medievale

 Concerte de muzică medievală,întreceri cavalereşti, dansuri medievale şi  alegerea domnitei Cetăţii Bistriţa, un scenariu istoric despre paznicul Turnului şi Târgul medieval  – iată ce îi aşteaptă pe bistriţeni la Serbările Bistriţei Medievale 2015, care încep astăzi!

   Duminică – tradiţionala bătălie cu pungi cu apă şi concertul extraordinar Popa Şapkă!

 

Astăzi încep Serbările Bistritei Medievale 2015, a IX-a ediţie a unui festival care îşi propune să dea viaţă Cetăţii Bistriţei. Să vedem care sunt principalele atracţii ale acestei sărbători medievale.

 

Târgul medieval, amenajat pe pietonal, aduce la Bistriţa peste  60 de expozanţi, oferta lor acoperind, practic, toate gusturile. Obiecte handmade, produse alimentare tradiţionale, obiecte de artă şi demonstraţii de măiestrie ce amintesc de mesteşugurile vechilor bresle bistriţene – iată cea mai sumară trecere în revistă a ofertei unor oameni, obisnuiţi ai festivalurilor medievale din Transilvania şi nu numai.

 

 

Atelierele Medieval Art, cu lecţii de mânuit spade şi pictură pe scuturi din lemn, atelier de ţesut pe gherghef, ateliere de olărit şi pictură pe ceramică, ateliere de pictură pe textile şi măşti şi altele. Aceste ateliere vor fi grupate în jurul scenei mici, din zona de mijloc a pietonalului.

 

Spectacolele cavaleresti vor fi susţinute în acest an de Paladinii de Terra Medies, cu al lor cavaler de onoare al Cetăţii Bistriţei Ioan de Siebenburgen şi de Ordinul Cavalerilor Lup, sub comanda Marelui Lup Liviu Pancu, cel care va trebui să strunească o “haită” care ştie să mânuiască cu maiestrie armele din oţel călit.

 

Concertele de muzică medievală vor fi susţinute în acest an de Cimpoierii din Transilvania şi Bordo Sarkany (Ungaria), trupă care revine la Bistriţa dupa 3 ani. Cele două trupe vor susţine concerte pe ambele scene ale festivalului şi vor anima sonor Parada medievală, ce se va desfăşura pe un traseu din Centrul Istoric sâmbătă, de la ora 18.00. Bistriţenii care doresc să se integreze în paradă sunt aşteptaţi cu drag, cu condiţia să fie costumaţi adecvat.

 

Un concert deosebit de muzică medievală şi renascentistă se va desfăşura vineri, de la ora 19.00 la Centrul German Bistriţa (Casa Argintarului), cu cvartetul Huniadi Cantores.

 

Bătălia cu pungi cu apă, aflată la a patra ediţie, este legată strâns de existenţa cetăţii din lemn, care va fi atacată de barbari duminică, după ora 18.00 şi va trebui apărată cu pieptul gol, dacă este nevoie. Când spadele şi suliţele vor tăcea, aruncate cât-colo, prin aer vor zbura pungile cu apă spre căpăţânile adversarilor, prea înfierbântate de setea de cucerire a cetăţii. Bistriţenii care doresc să apere ei înşişi cetatea, mai cu seamă copiii, pot să facă acest lucru dacă vor veni de acasă cu propria muniţie (pungi cu apă, desigur). Dacă nu, vor avea organizatorii şi pentru ei „muni’ie” ;i chiar mai mult, cu condiţia să se prezinte din timp la cortul de informaţii al Asociaţiei Bistriţa Medievală, de lângă scena mare.

 

Menestrelii veacului XXI vor fi în acest an muzicienii de la Popa Şapkă, o trupă cu un stil muzical electrizant, cu influenţe pop, ska, rock, reggae, punk, gipsy şi folk.

Concertul lor va fi precedat de concursul Domniţa Bistriţei, în care vor fi văzute cele mai frumoase domniţe din cetate, pentru care cavalerii de pretutindeni şi-ar da viaţa, numai să le câştige inima!

 

Trupa de actori Trimbulinzii, din Sibiu, teatrul de păpuşi „Alexandru Misiuga” şi baladistul irlandez Pat O’Mahoney vor fi protagoniştii altor spectacole atrăgătoare din programul acestei ediţii a festivalului medieval.

    

        Serbările Bistriţei Medievale 2015 sunt organizate de Centrul Cultural Municipal Bistriţa  şi Asociaţia Culturală Bistriţa Medievală, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Bistriţa şi al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, prin Complexul Muzeal Judeţean.

Sponsori principali: Leoni si Ambient.

Sponsori: Betty Ice, Urbana SA, Hotel Metropolis, Pombis, Pizzeria Tonight, Izvorul Minunilor, Salonul Cârlionţ.

     Parteneri media: Bistriţa Culturală, Agerpres, Radio România Cluj, AS TV, Radio Someş, Radio Transilvania, Bistriţeanul.ro, Mesagerul de Bistriţa-Năsăud, Zile şi Nopţi, Răsunetul, Bistriţa News, Calendar evenimente, City News, Gazeta de Bistriţa, e-Zine.

     Mai multe informaţii pe site-ul www.bistritamedievala.ro

Preşed ex. Florin Săsărman

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5