Jurnal de călătorie (2)

Atena – Alte comori

O capitală cu o istorie de 6000 de ani în care, din antichitate, a înflorit filosofia şi democraţia, unde vitalitatea locuitorilor ei şi-a găsit expresia în toate domeniile de creaţie, s-a născut o minunată şi nemuritoare civilizaţie, necunoscută în lume, până atunci.

O adevărată revoluţie s-a petrecut încă, spre finele secolului al V-lea î.Hr.

Pentru întâia dată în istoria omenirii o dictatură tiranică existentă în Grecia este încă de pe atunci, răsturnată definitiv. Ea este înlocuită cu democraţia.

Noul regim democratic a deschis calea libertăţii pentru înflorirea unei civilizaţii nemaiîntâlnite în istoria întregii umanităţi.

Cea mai înaltă culme a domeniului economic, cultural şi militar a fost atinsă de Atena, în secolul V î.Hr., când sub guvernarea luminată şi înţeleaptă a lui Pericle s-a ajuns la “Vârsta de aur a Atenei”.

În primul meu episod, publicat, dedicat Atenei, am descris sacra minunăţie a Atenei care este Acropole, cu principalele sale temple.

Dar Atena, întinsa metropolă, beneficiază încă de alte numeroase comori care, măcar în mică parte, consider că merită să le amintim.

O dovadă a vechii culturi greceşti sunt şi primele teatre, printre care amintim: teatrul lui Dionysos, de la poalele Acropolei. Dispune de 78 rânduri de scaune, cu o capacitate de 20.000 de spectatori. Aici au fost jucate, pentru prima dată, tragediile şi comediile marilor dramaturgi: Aristofan, Eschil, Euripide, Menandru, Sofocle şi alţii.

Scaunele teatrului au fost confecţionate la început din lemn, apoi între anii 342-326 î.Hr., acestea au fost înlocuite cu altele, din piatră (până azi)

Mai târziu, în timpul ocupaţiei romane, aşa-zisa, “orchestră”, reprezentând spaţiul dintre scenă şi publicul spectator, a fost transformată de romani într-o adevărată arenă de lupte cu gladiatori.

Tot la picioarele Acropolei, în secolul al doilea d.Hr., a fost ridicat Odeonul lui Herod Atticus, construit de H. Atticus în memoria soţiei sale, Recilla. Teatrul mai mic, pentru 5000 de spectatori, respectă stilul vechi roman. El este utilizat şi astăzi. După ce între anii 1950-1961 scaunele au fost restaurate şi modernizate, aici are loc în fiecare vară, renumitul “Festival al Atenei”.

În cadrul manifestărilor sale artistice, el cuprinde spectacole de opeă şi teatru, diverse concerte şi recitaluri.

Dar, Atena se mândreşte cu numeroase muzee, care adăpostesc o serie de colecţii celebre.

Multe din ele sunt unice în lume. Amintim câteva dintre muzee: Muzeul Acropolei, Muzeul Arheologie Naţional, Muzeul Naţional de Istorie, Muzeul Bizantin, Muzeul Benakis, Muzeul Artei Populare Greceşti, Muzeul Teatrului, Muzeul de Geologie şi Panteontologie, Pinacoteca şi altele.

Merită trecerea pragului lor şi vizitate, măcar odată în viaţă!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5