Astriștii năsăudeni onorează eroii neamului!

De opt ani buni, astriștii năsăudeni onorează eroii neamului în colaborare cu Cultul eroilor,  sărbătoriți odată cu Înălțarea Domnului, care s-a înălțat la cer după ce și-a îndeplinit  misiunea  și ne-a adus mântuirea, iar din cer ne arată calea spre ideal și sfințenie, spune preotul Lucian Greab, care a rostit o rugăciune în memoria celor ce s-au jertfit pentru a învia neamul.

Activitatea culturală de la Muzeul Grăniceresc, din 11 iunie 2021, a început cu un simpozion  coordonat de astrista Floarea Pleș, fiind prezenți în jur de 35 iubitori ai istoriei, astriști din oraș, din Salva, Rebrișoara, Bistrița și un număr de 12 scriitori-astriști, membri în Liga Scriitorilor și 6 ofițeri superiori în rezervă, membri ai Societății Cultul Eroilor și ai  Asociației  Transilvane, și anume: col. Ioan Cordovan, Gheorghe Tanco, Dospina Marian, Ioan Gaftone, Nicolae Pop, primiți cu simpatie de colegul lor Ioan Boțan, președintele Despărțământului Năsăud, dovada unui parteneriat cultural între ASTRA și Cultul Eroilor, semnat de cei doi președinți: Ioan Seni și Ioan Cordovan, care a prezentat un material documentar despre eroii năsăudeni și din împrejurimi, ce și-au îndeplinit misiunea vieții lor prin jertfirea totală la altarul patriei. Ei au murit pentru viața și istoria noastră, demonstrându-ne  logica jertfei pentru ideal și ne-au experimentat sfânta pasiune a dăruirii pentru altul.

„Dormiți în pace umbre, martiri ai României

  Ce-ați îngrășat pământul cu sânge de eroi,

  Bătrâni cărunți cu vază și floarea tinerimei,

  Ce-n lupte sângeroase căzând, v-ați   rupt din noi.”

Prin jertfa lor a biruit dreptatea și s-a instaurat în lume adevărul spre a învia neamul.

Eroii apar pe toate terenurile de activitate omenească, ne spune în continuare scriitorul Mircea Daroși, care își prezintă trei cărți cu eroi ai erducației, ai limbii române și ai muncii creatoare, cum ar fi Vasile Scurtu și Gavril Istrate, două  personalități importante din  lingvistica și filologia românească a căror  formație intelectuală s-a clădit în această cetate spirituală, Țara Năsăudului, cât și atâția eroi ai scrisului tratați în cartea „Caligrafii literare”, chiar Mircea Daroși fiind un erou al slovelor, simplu, curat și autentic, încălzitor de suflete, ce a agonisit în timp, cu multă migală, o bogată zestre intelectuală din tezaurul infinit al culturii, aplecându-se cu atenție și siguranță asupra cărților, culegând ca un harnic grădinar rodul lor, dedicând acestora foarte mult din timpul său, având prieteni nedespărțiț  pe mari scriitori români, ce-i sunt modele în ale scrisului. Eroul zilei de azi -11 iunie 2021- Mircea Daroși se dovedește a fi un  OM profund, iar această profunzime cere efort tenace, competență, pasiune și spirit de răspundere, urmând exemplul pilduitor al albinei, luând de la ea meticulozitatea cu care își făurește fagurele, o întrupare literară în conștiința cititorului.

Despre oamenii care și-au ascuns toată țara în raniță și despre scriitorul zilei și-au exprimat gândurile Floarea Pleș, Lucreția Mititean, Ioan Mititean, Ioan Boțan, ce au adus în prim plan eroii frontului și eroii muncii creatoare ce slujesc un ideal, trăiesc pentru o credință, mărturisesc  o convingere și se dăruiesc pentru credința în neam și în binele umanității.

În final, dascăli îmbrăcați în haina modestiei, de la Clubul elevilor, Alexandra Bindea  Reman, Maria Rusu și Simona Zinveliu, ce se implică permanent în acțiuni cultural-astriste, au  adus grupuri de copii, interpreți de muzică populară, scenete, dansuri tematice și obiceiuri tradiționale, promovate de artiști populari, ca de exemplu: Cornelia Bodescu, creator popular, cusături cu mărgele și solista de muzică populară Amalia Țuțuruga, elevă în clasa a IX-a membră în ansamblul Păunașii Salvei, aduse în scenă de președinta Astrei Salva, profesoara Ana Filip, ce se implică cu tot sufletul și cu toată dăruirea în păstrarea obiceiurilor locului, care a făcut din profesie o adevărată pasiune, un model de intelectual cu puterea exemplului.

   Ioan Mititean

 

 

 

Comentarii

16/06/21 11:30
Rodica Fercana

Dl. Ioan Mititean, ca de obicei perseverent în redarea cu pertinență a activităților de suflet ale Astrei și Ligii scriitorilor năsăudeni. Felicitări !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5