ASTRA năsăudeană l-a omagiat pe profesorul dr. Gheorghe Pleş

       La Năsăud, ziua de 22 aprilie 2021 a fost marcată de o activitate omagială dedicată regretatului profesor dr. Gheorghe Pleş, plecat de curând pe calea veşniciei. Momentul a fost organizat de către Cercul Astra Năsăud, aflat sub conducerea doamnei preşedinte Floarea Pleş, şi s-a desfăşurat în sala de festivităţi a Bibliotecii "Veronica Micle’’, respectându-se toate prevederile sanitare. La această manifestare de suflet au luat parte, alături de astrişti,  primarul Năsăudului, Dorin Vlaşin, şi viceprimarul Marius Bodea, dar şi conducătorii instituţiilor culturale din oraş, Lucian Vaida, directorul Muzeului Grăniceresc  şi Ionuţ Nistor, directorul Casei de Cultură "Liviu Rebreanu’’.

Întreaga asistenţă a păstrat un moment de reculegere în memoria distinsului profesor năsăudean, după care, primarul şi-a exprimat regretul pentru pierderea  unei personalităţi marcante a Năsăudului, cea a ilustrului profesor dr. Gheorghe Pleş. Cuvintele sale pline de încărcătură emoţională i-au determinat şi pe ceilalţi vorbitori să-i completeze portretul moral în lumina celor mai alese trăsături umane şi profesionale, dar şi a pasiunii sale pentru cercetarea istorică şi literară. Intervenţiile pertinente susţinute de Ioan Boţan, preşedintele Despărţământului Astra Năsăud, Ioan Seni, Romulus Berceni, Ioan Mititean,  Gavril Vaida, Iacob Naroş,  Lucian Vaida, pr. Lucian Greabu, Floarea Pleş, Ana Filip şi Lucreţia Mititean au scos în evidenţă contribuţia profesorului dr. Gheorghe Pleş la menţinerea şi dezvoltarea instituţiilor şcolare năsăudene, activitatea sa vie în rândul ASTREI, precum şi calităţile sale intelectuale deosebite,  care l-au propulsat în lumea personalităţilor culturale de rezonanţă academică.

         În această zi, la 22 aprilie, când s-au împlinit 171 de ani de la naşterea poetei năsăudence, Cercul Astra Năsăud avea în program lansarea cărţii "Veronica Micle. De la mit spre adevăr’’, scrisă de Gheorghe Pleş. Autorul a aşteptat cu drag acest eveniment, dar timpul n-a mai avut răbdare cu el şi lansarea s-a făcut în lipsa lui. Cartea a fost prezentată într-un mod elogios de către Mircea Daroşi, după dorinţa autorului, fiind considerată un pios omagiu adus celei care a fost marea iubire a poetului nostru naţional.

Comentarii

23/04/21 09:50
Matematicienii

Ne-a murit profesorul Tulai
Și-a plecat dintre noi Tebieș.
- Burcezan Irimie, nu tu l-ai
Chemat prea devreme pe Pleș
Ca să faceți prin cer socotele
Pe table, pe foi, pe-un ecran,
Să rezolvați probleme cu stele
Și să le demonstrați simultan?
Ori poate Thales cu Pitagora,
Ori Paul Tanco - știut grănicer,
Încât azi se vorbește-n agora
Că matematica-i dusă la cer.

23/04/21 12:40
BĂLĂI EMIL

Încă unul dintre intelectualii de frunte ai Maierului și ai județului nostru a trecut de poarta veșniciei, în Casa Tatălui Ceresc. Dumnezeu să-i aibă în sfânta Sa grijă sufletul atât de bogat și bun și să le aducă mângâiere și îmbărbătare familiei și tuturor celor apropiați! Veșnica lui pomenire!

23/04/21 12:50
BĂLĂI EMIL

Sufletele noastre plâng după încă unul dintre intelectualii ce au lăsat urme adânci în istoria culturii năsăudene! Bunul Dumnezeu să-i încurajeze pentru această grea pierdere pe cei din familia sa și pe ceilalți ce l-au avut apropiat în viața aceasta pământească și să-i aibă în sfânta Sa grijă sufletul bogat în veșnicie!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5