Astfel de cuvinte

Elena M. Cîmpan

Există cuvinte care dețin la un moment dat statut de îndrăgite, mai des folosite. Acest lucru nu înseamnă că ele reprezintă, automat, și ceva bun, dar aceasta nu are nicio legătură cu aspectul și frecvența lor, chiar dacă sensul este unul mai puțin demn de a fi atât de public. În Germania, un institut abilitat desemnează anual cel mai folosit cuvânt, cel mai frumos cuvânt... Aspectul lingvistic este urmărit, cu atenție, și reprezintă o preocupare constantă.
Germania a fost considerată ( și mai este numită ) ”patria untului”. Poate pentru calitatea produsului lactat, poate pentru bunăstare, poate pentru o figură de stil... De curând, șeful Institutului pentru Limba Germană din Mannheim, Henning Lobin, a spus că unele cuvinte, des utilizate în aceste zile, precum ”criza Corona”, ”virus”, ”distanțare socială”, ”pandemie” sunt ”magazinul de pâine cu unt”.
Pentru unii, astfel de cuvinte, nou intrate în uz, nu reprezintă decât îngrijorări, ”neologisme” ce acoperă o realitate. Dar ce efect au cuvintele acestea ”noi” pentru sociologi, psihologi? Și cu ce scop le folosesc ei? Panica din timpul izolării, fără a desluși ”luminița de la capătul tunelului”, a fost frecvent alimentată de astfel de cuvinte, devenite, peste noapte, adevărate coduri ale situației pe care am traversat-o. Nu era post de radio, tv, revistă, ziar, știre, care să nu le conțină, de mai multe ori, pe fiecare dintre ele. O altă pandemie s-a creat, de rang secund, formată din aceste cuvinte ce aveau drept scop, printre altele, și creșterea îngrijorării printre oameni.
Poate că lucrurile nu s-au terminat cu corona- virusul, dar cercul acesta de cuvinte rămâne ca un bulgăre ce se va rostogoli, de acum, mult și bine, prin mintea noastră, încercată de gânduri multe, negre, albe, gri...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5