ASOCIAŢIA “ÎNVIEREA”- SUSENII BÂRGĂULUI

Asociaţia “Învierea” a fost infiinţată în anul 2006 ca o misiune a Părintelui Dumitru Pugna şi a familiei sale de a sluji aproapelui, de a întreprinde acţiuni care să vină în sprijinul comunităţii. Astfel, asociaţia are ca membrii fondatori familiile copiilor părintelui Dumitru: părintele Gabriel, Nicolae şi Ana-Maria, care au format şi primul Consiliu Director al Asociaţiei, Părintele Gabriel fiind primul preşedinte al acesteia.

În 2007 Părintele Gabriel şi Părintele Dumitru au hotărât ca pentru a exista mai multă implicare din partea comunităţii să responsabilizeze membrii acesteia alegând un alt Consiliul Director al Asociaţiei “Învierea”, format din următorii:

Bulbuc Palagia – preşedinte

Cociş Ioana – vicepreşedinte

Krestel Ileana – membru

Galben Maria Marcela – membru

Păcurar Mirela – membru

Doi ani de zile asociaţia a desfăşurat doar activităţi filantropice: susţinerea materială şi financiară a unor instituţii şi a unor familii/persoane aflate în situaţii de criză (săraci, bolnavi, persoane cu dizabilităţi, familii cu mulţi copii, bătrâni, elevi şi studenţi cu situaţii materiale dificile, etc).

Din anul 2008, în urma parteneriatului semnat cu Consiliul Local Prundu Bârgăului, organizaţia a primit în folosinţă gratuită spaţiul Centrului Multifuncţional din Susenii Bârgăului în care asociaţia oferă comunităţii rurale servicii profesioniste, specializate.

Pentru a-şi putea susţine programele, Asociaţia a dezvoltat programele: Susţinători la distanţă, prin care persoane din ţară şi străinătate susţin financiar unul sau mai multe programe ale asociaţiei noastre şi programul Voluntariat pentru comunitate – program de responsabilizare socială şi dezvoltare a voluntariatului pentru zonele rurale ale judeţului. Astfel, până în prezent, asociaţia are peste 40 de voluntari activi care prestează activităţi şi servicii în cadrul asociaţiei.

Pe lângă aceste două programe, în anul 2008, Asociaţia “Învierea” a mai dezvoltat proiecte în următoarele direcţii:

1. Dezvoltarea programului prelungit în cadrul Grădiniţei cu program normal din Prundu Bârgăului

2. Adaptarea spaţiului Centrului multifuncţional Casa Armoniei în vederea obţinerii avizelor necesare funcţionării şi derulării optime a activităţilor şi programelor asociaţiei.

3. Derularea programului TransFormare pentru copii şi tineri

4. Programul de suport şi instruire pentru părinţi

5. Gradiniţa şi Şcoala – prietene ale copiilor

6. Servicii de masaj şi reflexoterapie

7. Dezvoltarea instituţională a organizaţiei

8. Programul Dragostea Bunicilor

Programul Dragostea Bunicilor – este cel mai nou program al asociaţiei „Învierea” şi se constituie dintr-o misiune de credinţă a tuturor celor care activează în cadrul organizaţiei, de a păstra cu dragoste întreaga moştenire spirituală şi credinţa părinţilor acestui neam. Dacă veşnicia s-a născut la sat, aşa cum spune poetul, atunci Dragostea bunicilor noştri constituie modalitatea prin care noi şi copiii noştri putem păstra şi trăi această veşnicie. Dragostea Bunicilor este cea mai valoroasă moştenire a noastră, transmisă prin ei de la o generaţie la alta, ea reprezintă esenţa noastră românească: creştinismul, glia, principiile şi valorile noastre, tot ce este autentic şi pur, creat de mintea şi sufletul românesc.

Proiectul este o iniţiativă a Asociaţiei „Învierea” care, în parteneriat cu Unitatea Medico - Socială Susenii Bârgăului şi-a propus să responsabilizeze comunitatea rurală, atât vis a vis de nevoile şi problemele cu care se confruntă populaţia vârstnică, cât şi faţă de moştenirea culturală şi spirituală a Văii Bârgăului şi satului românesc în general. Programul a demarat în data de 12 iulie 2009 cu un spectacol pregătit de copiii şi tinerii Asociaţiei „Învierea”, pentru bunicii din Unitatea Medico - Socială Susenii Bârgăului. Spectacolul a fost pregătit şi prezentat de doamnele profesor Daniela Vasilescu şi Daniela Moldovan şi a cuprins piesa de teatru de păpuşi Turtiţa, dansuri de societate, pricesne, muzică instrumentală şi muzică populară.

Urmatoarele acţiuni ale proiectului au ca scop scoaterea din izolare a bunicilor prin “adoptarea” lor de către nepoţii din asociaţie. Astfel fiecare bunic va avea câte 3 nepoţi care vor proiecta pentru bunici activităţi/acţiuni care să le aducă bucurie, să-i „activeze”, să-i scoată din singurătatea unei bătrâneţi petrecute departe de cei dragi. Pentru aceasta nepoţii trebuie să petreacă cât mai mult timp cu bunicii lor pentru a reuşi să-i cunoască foarte bine, pentru a le afla poveştile de viaţă. Cele mai multe dintre ele constituie adevărate lecţii de viaţă.

Acesta este începutul, continuarea o veţi afla din Cartea Bunicilor pe care nepoţii o vor scrie pentru bunicii lor.

Comentarii

28/10/11 11:00
pusta daniela

Va multumesc mult pentru indrumarile si ajutorul duhovnicesc pe care mi l-ati dat ,m-a ajutat ca azi sa fiu o cu totul o alta persoana si sa imi gasesc linistea.Cu mult respect Pusta Daniela Oradea

05/07/11 13:41
VOICULESCU ANI-...

MULTUMIRI DIN TOT SUFLETUL PENTRU POVETELE SI INDRUMARILE DUHOVNICESTI PE CARE LE-AM PRIMIT DIN PARTEA SFINTIEI VOASTRE INCEPAND CU OCT-2007, INVATATURI CARE IMI SUNT FOLOSITOARE SI ASTAZI . CU DEOSEBIT RESPECT , VOICULESCU ANI DIN MEDGIDIA-JUD CONSTANTA.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5