Apropiat de biserica străbună

Luptător pentru vatra străbună pe care a oglindit-o în zeci de articole, dar şi în cărţile sale, spirit grăniceresc mereu pregătit să vorbească despre tradiţii, Ioan Mititean este, cu siguranţă, şi un bun creştin. Este ştiut faptul că în satul nostru credinţa şi tradiţia sunt cei doi stâlpi ai comunităţii.
Volumul „Biserica străbună, permanenţă şi eternitate”, apărut la Editura Napoca Star, făcând parte din deja cunoscuta serie „În vârful peniţei”, ajunsă, iată, la numărul XVII, este o pledoarie pentru apărarea credinţei noastre, după cum scrie în prefaţă şi părintele Simion Cristea: „Cartea este pe masă, deschisă, generoasă, aşteptând ochi curaţi şi suflete însetate”.
Cele 108 titluri vorbesc despre evenimente preponderent cu caracter creştin din viaţa judeţului nostru, impresionând amintirile legate de vizita Înaltpreasfinţitului Bartolomeu în anul 1997, la Năsăud, sau cuvintele dedicate celei care interpreta ca nimeni alta pricesnele, Valeria Peter Predescu.
Sugestiv este titlul „Satul fără preot e pustiu”, prin care Ioan Mititean spune multe despre importanţa păstorului de suflete într-o comunitate. Prin fiecare articol (publicate mare parte mai întâi în cotidianul „Răsunetul”), Ioan Mititean ne invită să gustăm din ospăţul credinţei. Ample pagini sunt dedicate momentelor importante din anul bisericesc, cum ar fi Naşterea Domnului şi frumoasele colinde năsăudene, Sfântul Nicolae şi sărbătoarea Catedralei năsăudene, clipele de mărturie a Învierii Domnului în bisericile năsăudene, Ioan Mititean este un bun ambasador al bisericilor din judeţul nostru, pe care le creionează în portrete care ne apropie încă o dată de biserica strămoşească.
Cu siguranţă, preoţii, împreună cu comunităţile lor, se pot bucura de prezenţa în paginile acestei cărţi, care nu face altceva decât să readucă, prin pana lui Ioan Mititean, un spirit ce se află de secole în sufletul nostru, cel al comuniunii cu Dumnezeu.
Volumul cuprinde şi câteva poezii pe tema creştină, semnate de Lucreţia Mititean, cea care, de ani buni, se roagă prin versuri Celui de Sus: „O, Iisuse sfânt şi bun/ Mă mai ţine pe acest drum/ Ţine-mă să-mi pregătesc/ drumul spre locul ceresc”.
Ilustraţiile de la diverse evenimente la care a fost prezentă familia Mititean, culminând cu Drumul Crucii, care a avut loc anul acesta în premieră la Bistriţa, vin să întregească cuvântul scris.
Ioan Mititean aduce, prin această carte, încă o gură de oxigen bisericii străbune, întărindu-i frumuseţea şi dându-i, încă o dată, statutul de Mireasă a Domnului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5