Aproape 840 de fermieri din Bistriţa-Năsăud au solicitat subvenţia pentru lâna comercializată de la peste 200.000 de oi

Nu mai puţin de 839 de crescători de ovine din judeţul Bistriţa-Năsăud s-au înscris la Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Bistriţa-Năsăud pentru accesarea Programului de susţinere a crescătorilor de ovine şi caprine pentru comercializarea lânii, în baza HG 500/2017, ne-a declarat ing. Ioan –Nuţu Tabără.

         Potrivit acestuia, cei 839 de fermieri au un efectiv de 201.248 ovine, cantitatea estimată a fi comercializată până la data de 1 iulie 2018  însumând 627,224 tone lână.

         Sunt eligibi în acest program toţi crescătorii de ovine, persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice. 

         Pentru obţinerea sprijinului de 1 leu/kg lână, până la data de 1 iulie 2018, solicitanţii înregistraţi în Registrul unic pentru accesarea  Programului de susţinere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii au obligaţia să depună la DAJ BN documente justificative care să ateste comercializarea producţiei de lână obţinute. Documentele justificative sunt factura/fila/filele din carnetul de comercializare.

         La nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud există deja un depozit funcţional de achiziţionare a lânii, de unde lâna îmbalotată pleacă spre export în ţări precum India, Rusia sau Turcia. De asemenea, există şi perspectiva de a prelucra lâna ca material izolant în construcţii, după cum menţiona Emil Iugan la o discuţie cu ministrul Agriculturii, Petre Daea. Preţul de achiziţie este de 1 leu/kg de lână, iar anul viitor crescătorii vor mai obţine încă 1 leu/kg de lână comercializată, ca ajutor de minimis.   

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5