Aproape 70% din solicitările medicale, deservite de echipajele Ambulanţei. Peste 1,5 milioane km parcurşi în 2014

Anul trecut, la Dispeceratul Medical Judeţean Integrat ISU – SAJ au fost înregistrate peste 50.000 apeluri cu caracter medical, în creştere cu aprope 5% faţă de 2013, media zilnică fiind de 139 apeluri. Din volumul total de solicitări, echipajele Ambulanţei au deservit o pondere de 68,7% (34.891 cazuri), celelalte fiind alocate SMURD sau reprezentând sfaturi medicale, reveniri sau cazuri anulate.
„Activitatea operativă a echipajelor de urgenţă s-a desfăşurat cu dificultăţi, dar fără perturbări. Principala problemă este reprezentată de deficitul de personal operativ, atât medical cât şi auxiliar sanitar. Resursele umane pentru capacitatea de intervenţie constantă a fost asigurată prin prestarea de ore suplimentare plătite ca şi gardă sau recompensate cu timp liber corespunzător. Dificultăţi au fost înregistrate în cazul survenirii unor îmbolnăviri sau altor indisponibilităţi temporare, când înlocuirea persoanei a fost anevoioasă din cauza restricţiilor legale privind timpul de muncă şi timpul liber minim obligatoriu între două ture de lucru, precum şi din cauza surmenajului personalului operativ care face faţă din ce în ce mai greu, scăzând disponibilitatea la prestarea de muncă suplimentară prin chemarea din liber”, precizează dr. Annabella Muzsi, manager general al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bistriţa-Năsăud.
Din totalul de cazuri deservite, peste 70% (25.022 cazuri) au fost solicitări de urgenţă şi transport medical asistat, 3% au reprezentat consultaţii la domiciliu, un sfert fiind cazuri de transport sanitar neasistat, dializă şi transport produse biologice.
Unul dintre cei mai importanţi indicatori de calitate ai activităţii operative este timpul mediu de ajungere la caz, adică promptitudinea. În judeţul nostru, pentru mediul urban, timpul mediu a fost de 5 minunte, în timp ce pentru mediul rural de 19 minute şi 32 secunde, îmbunătăţit faţă de anii trecuţi datorită funcţionării dispeceratului integrat şi distribuţiei raţionale a substaţiilor şi punctelor de lucru. Autospecialele SAJ BN au parcurs 1,58 milioane km, majoritatea distanţelor revenind ambulanţelor Staţiei Centrale Bistriţa.
Una peste alta, „unitatea a funcţionat în parametri optimi de-a lungul anului 2014, fără perturbări majore în domeniul activităţilor fundamentale”, pentru 2015 fiind propuse continuarea îmbunătăţirii sistemului integrat de urgenţă, perfecţionarea managementului situaţiilor de urgenţă medicale şi continuarea acţiunilor demarate în vederea îmbunătăţirii resurselor de personal.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5