Apicultorii bistriţeni pot depune cererile de plată până în 15 august!
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că în data de 04.07.2017, s-a publicat în Monitorul Oficial nr. 516, Hotărârea de Guvern nr. 443 privind aprobarea Programului Național Apicol pentru perioada 2017 - 2019 a normelor de aplicare, precum și a valorii sprijinului financiar.
Astfel, până la data de 15 august 2017, la Centrele judeţene şi la Centrul Municipiului Bucureşti ale/al APIA se depun Cererile de plată pentru accesarea Programului Național Apicol (PNA) în anul 2017.
Beneficiarii Programului sunt:
1. apicultorii (persoane fizice, persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale) pentru acţiunile:
- combaterea agresorilor şi a bolilor specifice stupilor, în special a varoozei;
- raţionalizarea transhumanţei;
- măsuri de asistenţă pentru repopularea şeptelului apicol.
2. cooperativele agricole recunoscute conform legislaţiei în vigoare, numai pentru acţiunea de asistenţă tehnică pentru apicultori şi organizaţiile de apicultori.
Obiectivul Programului îl constituie îmbunătăţirea producţiei şi comercializării produselor apicole prin:
- acordarea de sprijin financiar apicultorilor pentru achiziţionarea de: medicamente pentru tratarea varoozei şi nosemozei, de colectoare de polen, colectoare de propolis, uscător de polen sau încălzitor miere, de mătci, şi/sau familii de albine, de cutii în vederea reformării cutiilor uzate în urma deplasării acestora în pastoral;
- acordarea de sprijin financiar cooperativelor agricole pentru achiziţionarea de: maturator, centrifugă, topitor de ceară cu abur din inox.
Valoarea sprijinului financiar alocat Programului Naţional Apicol pentru perioada 2017-2019, este de 97.626 mii lei, din care suma de 48.813 mii lei reprezintă contribuția Uniunii Europene la programele apicole naționale, potrivit prevederilor Deciziei Comisiei Europene nr. 1102 din 5 iulie 2016 de aprobare a programelor naţionale de îmbunătăţire a producţiei şi comercializării produselor apicole, distribuită astfel:
a) pentru anul 2017: 32.542 mii lei;
b) pentru anul 2018: 32.542 mii lei;
c) pentru anul 2019: 32.542 mii lei.
Informațiile necesare accesării PNA 2017 sunt disponibile pe site-ul instituției, la adresa: www.apia.org.ro, la link-ul: http://www.apia.org.ro/ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/programul-national-apicol.
SERVICIUL RELAŢII CU PUBLICUL ŞI COMUNICARE
Citiţi şi:
- APIA primește cereri de intenție pentru accesarea Programul Naţional Apicol (PNA)
- APIA primește cereri de intenție pentru accesarea Programului Naţional Apicol (PNA)
- Din 19 noiembrie, se depun cereri pentru ajutor de minimis în sectorul agricol!
- Sprijin financiar pentru apicultori: 20 lei/familia de albine! Vezi cum pot fi obţinuţi banii!
- Mierea, acest nectar amestecat cu lacrimi de albină, ar trebui să mai îndulcească guvernanţii
Adaugă comentariu nou