Antrenorul Ioan Radu Sângeorzan, propus Cetăţean de onoare al municipiului Bistriţa

Consiliul Local Bistriţa va conferi titlul de „Cetăţean de onoare al municipiului Bistriţa” antrenorului emerit Ioan Radu Sângeorzan, pentru profesionalismul, abnegaţia şi spiritul de învingător pe care sute de tineri şi le-au însuşit sub atenta sa supraveghere, cucerind astfel un număr impresionant de medalii în competiţiile de karate kyokushin şi modelism, naţionale şi internaţionale. Proiectul va fi suspus dezbaterii în şedinţa ordinară din 24 iulie, dar nu sunt motive să nu fie aprobat în unanimitate.

Acesta a fost propus de către  Vasile Jimborean - profesor, gazetar sportiv, scriitor, custode al Centrului Documentar Expoziţional din cadrul Palatului Culturii, Florian Constantin - director executiv al Direcţiei pentru Sport şi Tineret Bistriţa-Năsăud şi Adrian Linca -  ziarist „Sportul Bistriţean”.

Radu Sângeorzan s-a născut în Bistriţa la data de 28 iulie 1956, este căsătorit şi are un copil, Dragoş. A urmat cursurile Şcolii Generale nr. 1 şi cele ale liceelor „Andrei Mureşanu” şi „Liviu Rebreanu” din Bistriţa. Din 1990 până în prezent este antrenor / preşedinte al C.S. Karate Bistriţa. În perioada 1980 – 1981 a urmat Şcoala Naţională de Antrenori – Bucureşti, modelism, iar între 1992 – 1995, Şcoala Naţională de Antrenori – Bucureşti, arte marţiale. Din 2004, este monitor schi.

Practică aeromodelismul din anul 1967, când a participat la primul campionat naţional obţinând locul III la acrobaţie. A cucerit peste 20 de medalii naţionale. Antrenori i-au fost Ioan Sângeorzan şi Ioan Făgărăşan. Din anul 1980 devine antrenor şi sportiv la A.S. Dacia, iar din 1985 la Viitorul C.P.L. Bistriţa, unde a cucerit cu sportivii săii peste 100 de medalii la campionatele naţionale. Tot în anul 1985 începe şi practicarea artelor marţiale. În 1991 se face transferul la A.S. CFR, unde a înfiinţat şi o grupă de sportivi care practică karate kyokushin. Activitatea sportivă se desfăşoară în paralel la cele două ramuri sportive, cu rezultate notabile până în anul 1998 când se renunţă la modelism din lipsă de finanţare şi dotare materială. În 1995 este numit antrenor al Lotului României cu care a cucerit peste 30 de medalii la campionatele europene, până în anul 2001. Din anul 2001 este arbitru internaţional, calitate în care a participat la campionatele mondiale în Japonia, Rusia, Grecia, Slovenia şi România. Sportivii pregătiţi de Radu Ioan Sângeorzan au cucerit peste 600 de medalii la campionatele naţionale şi peste 60 la cele europene şi internaţionale, în palmares având un titlu mondial individual şi o echipă vicecampioană mondială.

În anul 2006 a primit titlul de „Antrenor Emerit”.

Turismul reprezintă o parte importantă în activitatea sportivă desfăşurată de Radu Ioan Sângeorzan, fiind preşedinte al cercurilor de turism „Genţiana” şi „Aeroclub Montan”; din anul 1988 a devenit membru fondator al „Salvamont” Bistriţa-Năsăud, activând până în anul 2007 ca şef al echipei „Bârgău”.

„De numele lui Radu Ioan Sângeorzan sunt legaţi peste 400 de sportivi karateka – karate-kyokushin care au obţinut peste 1000 de medalii în competiţii naţionale şi internaţionale oficiale în ultimii 15 ani. Numele lui trebuie rostit cu mândrie şi respect pentru moştenirea lui”, a argumentat profesor Florian Constantin, director executiv al Direcţiei pentru Sport şi Tineret Bistriţa-Năsăud.

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5