Ana Filip, model de dascăl al plaiurilor năsăudene, sărbătorită printr-o carte. Primarul comunei Salva a acordat titlul de cetăţean de onoare profesoarei Ana Filip şi părintelui Dumitru Morar

„Ca să poţi povesti sau cânta copiilor, trebuie să-i iubeşti, să cauţi să pricepi firea şi lumea aparte în care trăiesc,să ştii să cobori până la nivelul personalităţii lor. Trebuie să iei parte împreună cu dânşii la toate manifestările sufleteşti; într-un cuvânt, rămânând om mare, să fii cât se poate de copil.” (George Coşbuc).
Am mers cu mare drag la sărbătoarea de la Salva. Motivul e simplu: întotdeauna am admirat-o pe profesoara Ana Filip pentru devotamentul faţă de meleagurile natale. În studiile domniei sale se oglindeşte istoria încă vie a satelor de pe Valea Someşului, dar şi de pe Valea Sălăuţei. Absolventă a Facultăţii de Litere şi a Facultăţii de Istorie şi Filosofie, Ana Filip a fost vreme de peste patru decenii profesor de istorie, mai întâi la Ilva Mare şi apoi la Salva. Dragostea pentru meleagurile natale s-a reflectat în peste 200 de conferinţe şi simpozioane în care a prezentat istoria ţăranilor din acest colţ de ţară, în care Cătanele Negre au avut un rol important pentru înflorirea ţinutului grănicereşti năsăudean. Cărţile domniei sale surprind repere ale acestor locuri binecuvântate de Dumnezeu, amintind aici „Mănăstirea Izvorul Tămăduirii Salva”, „Monografia Salvei” etc. Colaborarea cu tânărul teolog Iuliu Marius Morariu, la rândul lui apreciat deja în mediile literare şi teologice, a dus şi la apariţia unei reviste unice în planul literar editată de Despărţământul Astra Salva. De altfel doamna Filip a fost cea care mi-a făcut cunoştinţă cu tânărul elev Marius Morariu, căruia i-am publicat câteva poezii în ziar. Anii au trecut şi de atunci am o admiraţie sinceră şi pentru teologul care a făcut atât de multe lucruri frumoase pentru cultura şi spiritualitatea acestui neam. Oarecum am pornit împreună pe drumul scrisului. El este şi unul dintre oamenii care au făcut posibilă această întâlnire, alături de prof. drd. Mihai Octavian Groza și Prof. Romana Fetti( directorul şcolii şi fiica doamnei Filip, pe care o admir de asemenea foarte mult) prin lansarea unui volum deosebit, intitulat „Istoria ca mod de viață – In honorem Prof. Ana Filip”.
Activitatea de la Școala Gimnazială „Tiberiu Morariu” Salva organizată de Primăria și Consiliul Local din Salva, Biblioteca Județeană „George Coșbuc”, Școala Gimnazială „Tiberiu Morariu” Salva și Cercul ASTRA a fost una deosebită. La fel şi moderatorii: pr.Maxim Morariu, alături de tânăra interpretă dragă nouă, Amalia Ţuţuruga.
Câte cuvinte frumoase nu s-au rostit şi ar mai fi fost şi altele, dacă timpul nu fugea aşa de repede. Parcă a fost o clipă de nemurire. Protopopul Ioan Dâmbu din Năsăud, protopopul Ioan Moraru din Gherla, Ioan Pintea-directorul Bibliotecii Judeţene, stareţul Chiril de la Mănăstirea Parva-Rebra, inspectorii şcolari Dinu Oniţa şi Speranţa Unciu, astriştii năsăudeni în frunte cu Floarea Pleş şi Ioan Seni, dar şi din ţară Areta Moşu de la Iaşi, Silvia Pop-Blaj, Mihai Groza-Sebeş ( care a conferit şi o plachetă cu membru de onoare), Luminiţa Cornea-Harghita şi Covasna ( cu care m-am reîntâlnit cu drag), Mircea Dragoş-Codlea, preoţi, scriitori, profesori, artişti, lume multă şi bună au venit să fie alături de doamna profesor.
Am cunoscut-o mai îndeaproape pe Ana Filip în cercetările pe care le-am întreprins pe Valea Sălăuţei, fiind alături de mine. Am rămas impresionat de modul în care ne-a vorbit despre tradiţiile de aici, spunându-ne sute de strigături, dar şi de modul în care găsea în fiecare loc unde poposeam o plantă pe care ne-o descria şi ne spunea la ce boli este bună. Un dascăl care pare să fi asimilat toată înţelepciunea ţăranului nostru. În societatea actuală, în care avem nevoie de modele, care s-au remarcat prin sclipirea minţii, Ana Filip este dascălul care este liantul între trecut şi viitor, între identitatea strămoşilor noştri şi tânăra generaţie. Iubirea pedagogică, credinţa în valorile sociale şi culturale, conştiinţa responsabilităţii au însoţit-o în carieră, fiind apreciată de generaţii de elevi şi confirmându-ne încă o dată ceea ce spunea pedagogul Comenius „Nu există o altă misiune mai nobilă sub soare decât cea de educator”. Ana Filip este un dascăl model şi un om integru, cu o bună pregătire de specialitate, ce a emanat mereu în jurul său căldură sufletească, a iubit sincer şi profund copiii, având darul de a răspândi lumină în mintea celor ce o înconjoară. Din momentul întâlnirii cu domnia sa, mi-am dat seama că am de-a face cu o personalitate marcantă a acestor ţinuturi, dar care este în acelaşi timp şi o persoană cinstită, modestă, exigentă faţă de propria persoană, fermă, consecventă, creativă, cu spirit de anticipare, intuiţie, răbdare, toleranţă, muncă din belşug, ambiţie, perseverenţă. Ana Filip confirmă faptul că a fi dascăl este o adevărată ştiinţă şi artă. Un dascăl cu zâmbetul mereu la el acasă, o adevărată enciclopedie, aşa este doamna Filip. Este, dacă vreţi, varianta feminină a eroului povestirii sadoveniene „Domnul Trandafir”, făcând ca orele de istorie să vibreze o lumină a dragostei pentru patrie, arzând mereu şi dăruindu-se sufleteşte la altarul înţelepciunii. În viziunea lui Octavian Goga, dascălul este cel care ţine nestins, în timp „focul dragostei de ţară”. Aşa este şi Ana Filip, un dascăl etalon, având, la fel ca-n versurile marelui poet, chipul unei icoane, oglinda sufletului sălăuan.
Pentru toate acestea am conferit în numele ziarului Răsunetul, singura publicaţie care consemnează activitatea doamnei Ana Filip încă de la început, o diplomă de excelenţă, arătându-ne astfel respectul nostru pentru domnia sa.
Cu acest prilej primarul Gheorghe Onul a conferit titlul de „Cetățean de onoare al comunei Salva” doamnei Filip Ana Victoria. De asemenea a fost conferit titlul şi părintelui Morar Dumitru din localitate care a pus bazele mănăstirii şi a luptat pentru canonizarea martirilor năsăudeni.
O altă distincţie cu titul „Tiberiu Morariu” a primit din partea Şcolii Salva, apoi din partea ASTRA Năsăud şi lista poate continua, de-a lungul activităţii având zeci de distincţii.
Recitalul lui Florin Săsărman cu cântece patriotice, al copiilor de la şcoală cu tradiţiile locului, un tort din cărţi, cu tricolor simbolizând şi anul centenarului, alte surprize pregătite la Căminul Cultural ne-au făcut o zi de neuitat !
Îi dorim, în ceas aniversar, ani mulţi cu sănătate, iar viaţa hărăzită de bunul Dumnezeu să-i fie un izvor inepuizabil de lumină şi bucurie.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5