Ambulanţă: Volumul de activitate creşte alarmant, resursele rămân aceleaşi

Managerul general interimar al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bistriţa-Năsăud, dr. Annabella Muzsi,  a declarat, în cadrul Colegiului Prefectural, că în timp ce volumul de activitate creşte alarmant, resursele au rămas aceleaşi, în special cele umane.

„Unitatea a funcționat în parametri optimi, de-a lungul semestrului 1 al anului 2018, fără perturbări majore în domeniul activităților fundamentale. Chiar dacă a depus eforturi susținute, a făcut față la toată gama de solicitări. Fără resurse umane și tehnice proaspete, în condițiile tendinței constante de creștere a volumului de solicitări, activitatea operativă va fi amenințată de intrare în blocaj”, a precizat managerul Ambulanţei bistriţene, la prezentarea bilanţului activităţii pentru primele şase luni.

Potrivit acesteia, la SAJ BN sunt 153,5 posturi aprobate, care reprezintă o acoperire de 43% față de normativele minime prevăzute de legislația în vigoare, dintre crea 130 sunt personal de intervenție operativă.  Parcul auto este format din 21 ambulanțe  de urgență, 12 ambulanțe de transport (A1/A2)     şi 3 ambulanțe consult domiciliu (ACD).                 3

„Asigurarea continuității activității operative este realizată prin liniile de gardă (personal medical superior) și activitate asimilabilă cu orele de gardă (pentru celelalte categorii de personal operativ). Unitatea a asigurat, prin această formă de activitate, suplimentare echivalentă a cca. 22 norme de bază/lună. 

Din punct de vedere al eficienței această metodă nu este cea mai avantajoasă pentru instituție: pe de o parte personalul este extenuat din cauza suprasolicitării constante și îi scade randamentul profesional iar pe de altă parte 22 de norme de muncă pentru personal cu vechime poate fi mai costisitor decât 22 norme de muncă pentru personal tânăr, nou angajat”, a explicat dr. Muzsi.

În primele 6 luni ale anului 2018, SAJ BN a gestionat 31.946  apeluri, care reprezintă o creștere de  5,7% față de semestrul întâi din anul trecut. Din totalul apelurilor gestionate, echipajele operative ale SAJ-BN au derulat un număr de 22.557 misiuni de urgență și transport (+5,9%). De remarcat este faptul că circa două treimi din solicitanţi au beneficat de mai multe ori de asistenţă din partea Ambulanţei.

Timpul mediu de intervenție (durata medie de derulare a solicitărilor) a fost de 4976 secunde (83 minute). În ceea ce priveşte promptitudinea, în urban  s-a ajuns în 328 sec. (5 min.28 sec.), iar în rural, în 1130 sec. (18 min 50 sec.), asta în timp ce prevederile legale spun să nu se depăşească „15 minute, pentru echipajele de urgență sau de terapie intensivă, în zonele urbane, la cel puțin 90% din cazurile de urgență” şi „ 20 de minute, pentru echipajele de urgență sau de terapie intensivă, în zonele rurale, la cel puțin 75% din cazurile de urgență”. .

Ambulanţele din judeţ au parcurs  peste 880.000 km în primele şase luni, în medie peste 4000 km de ambulanţă/lună.

Pe lângă solicitările la urgenţă, a fost asigurat şi transportul persoanelor dializate sau transport neasistat pacienţi, ultimele două categoriide servicii urmând să iasp din sfera Ambulanţei. În ceea ce priveşte solicitările, la categoria afecţiuni medicale, cele mai multe cazuri au fost de „dureri abdominale, de spate şi de membre” – 2810 cazuri, 19,55%; accidente vasculare cerebrale – 1.572 cazuri – 11% şi copii cu diverse afecţiuni medicale – 763 cazuri – 5,3%. Traaumatismele şi cele 165 de accidente rutiere la care s-a intervenit  completează tabloul activităţii Ambulanţei bistriţene.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5