Campanie electorală şi în Consiliul Judeţean

Alt scandal pe bani publici

Urmând o logică nescrisă, dar care se aplică de fiecare dată, cu cât sunt mai puţine proiecte de hotărâre pe ordinea de zi a şedinţelor Consiliului Judetean (CJ), cu atât scandalul este mai mare. Şedinţa de ieri a avut doar un proiect pe ordinea de zi, prin urmare...

Principalul subiect al şedinţei extraordinare de ieri a fost sau, mai curând, ar fi trebuit sa fie proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului propriu al Consiliului Judeţean pe 2009. În cele din urmă, şedinţa s-a transformat într-un scandal pe bani publici, presărat cu momente hilare şi mult circ politic.

Ghici cine nu e punctual la şedinţă?

Preşedintele Consiliului Judeţean, Liviu Rusu, a convocat, ieri, o şedinţă extraordinară de plen pentru a supune votului rectificarea bugetului propriu al Consiliului Judeţean cu peste 45 milioane de lei, banii fiind necesari pentru plata indemnizaţiilor persoanelor cu handicap, pentru reabilitarea unor drumuri judeţene şi prefinanţarea proiectului de reabilitare a DJ 151.

Şedinţa extraordinară a început în ritmul caracteristic, adică cu 10 minute oferite consilierilor pentru a consulta proiectul de hotărâre, aşa cum prevede regulamentul în cazul unei şedinţe extraordinare. În jurul orei 14.10, preşedintele Consiliului Judeţean a supus la vot ordinea de zi, dar în sală nu erau prezenţi toţi consilierii PDL. Marele absent era consilierul judeţean PDL Doris Moldovan.

Cu toate acestea, bazându-se probabil pe votul vicepreşedintelui CJ Mihai Bumb, care înclina favorabil balanţa adoptării proiectului de hotărâre, Liviu Rusu a dat starul începerii şedinţei. Numărătoarea voturilor a reprezentat punctul culminant al şedinţei. După ce secretarul general al judeţului, Iosif Redl, s-a încurcat în propria numărătoare, după ce aparatul tehnic a comunicat la timp, dar prea târziu, marii absenţi, votul final a fost 14 la 14. Acesta a fost începutul, dar şi sfârşitul…

După noi, potopul

După cinci minute, în jurul orei 14.15 îşi face apariţia în sală şi consilierul judeţean PDL, Doris Moldovan. În acel moment, preşedintele CJ, Liviu Rusu, supune din nou la vot ordinea de zi, fapt care a stârnit reacţii de controversă din partea consilierilor judeţeni PSD şi PNL, care au părăsit sala de şedinţe.

Rămaşi în 15 oameni, proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului propriu al Consiliului Judeţean a fost trecut cu voturile consilierilor PDL.

Directorul economic al Consiliului Judeţean, Viorel Tiniş, a precizat faptul că, este vital ca acest proiect de hotărâre să fie votat, deoarece fără hotărâre de CJ, Trezoreria nu virează banii pentru plata indemnizaţiilor persoanelor cu handicap.

De cealaltă parte, consilierii judeţeni PSD şi PNL au ameninţat că vor ataca în contencios proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului propriu al Consiliului Judeţean pe 2009.

Reacţii la cald

Liviu Rusu, preşedinte CJ (PDL): „Legea e una pentru toţi, depinde cum vreţi să o citiţi. În situaţia în care am dubii că nu s-a numărat bine sau nu au intrat de pe hol toţi consilierii, pot supune din nou la vot, şi asta am făcut, am supus din nou proiectul de hotărâre la vot. Dreptul lor e să atace în contencios. Eu voi semna şi secretarul va contrasemna hotărârea. Dacă nu era campanie electorală, proiectul de hotărâre trecea foarte simplu (…) Chiar dacă proiectul de hotărâre va fi atacat în contencios, oamenii aceştia, persoanele cu handicap, îşi vor primi drepturile (…) E o rigoare care depăşeşte normalul”, a spus la finalul şedinţei Liviu Rusu.

Mihai Bumbu (PNL): „Nu am votat ordinea de zi, deoarece a fost o indicaţie de ultim moment primită de la partid, mai exact de la domnul consilier Dorin Popescu , şi am respectat decizia partidului. Se cunoaşte foarte bine situaţia mea, eu am mai fost blamat pentru că nu am respectat deciziile colegilor mei din Consiliul Judeţean, chiar dacă prin aceste decizii se rezolvau probleme ale judeţului. Sunt un disciplinat al partidului, chiar dacă am votat cu jumătate de inimă”, ne-a declarat telefonic vicepreşedintele Consiliului Judeţean, liberalul Mihai Bumbu.

Gheorghe Marinescu (PSD): „Este ridicol ceea ce s-a întâmplat în Consiliul Judeţean. Rectificările de buget se fac în şedinţe ordinare, pentru ca aceste alocări suplimentare de bani să treacă prin nişte Comisii. Ce au făcut eI, în Consiliul Judeţean, este în măsura lucrurilor mizerabile pe care le fac de ani de zile. Este inacceptabil ca un consilier judeţean al PDL să apară la câteva minute după începerea şedinţei cu haina de campanie ascunsă sub braţ, ca mai apoi Liviu Rusu să supună din nou la vot ordinea de zi. Aşa ceva nu se face şi contravine legii. Dacă făceam eu asta, cât eram preşedinte de Consiliu Judeţean, săreau pe mine toţi, mă mânca presa (…) Nu se pune problema că persoanele cu handicap nu îşi vor primi banii, nu au decât să repete şedinţa şi să o facă legal. Marea lor problemă o reprezenta de fapt, banii alocaţi unor drumuri comunale şi judeţene, sume care trebuiau să treacă prin Comisii. Asta era de fapt adevărata lor problemă”, a spus fostul preşedinte CJ Gheorghe Marinescu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5