Alfabetul unui alfabet

După ce în 1990 a tipărit volumul de versuri pentru copii “Jocuri încrucişate” (Editura Alpha”), Nicolae Băciuţ a mai publicat pentru copii volumele “Lina Lumina” şi “Jocuri încrucişate cu Lina Lumina”. Nicolae Băciuţ ne mai propune un volum de poeme pentru copii “Alfabetul unui alfabet” (Editura Nico), care se vrea un elogiu în versuri adus fiecărei litere din alfabet.
Cartea, ilustrată cu desene pentru fiecare literă, se doreşte a fi un alfabet liric, un mod de a intra prin poezie în lumea fiecărei litere.
Dacă primul volum de versuri pentru copii a fost dedicat fiilor săi, acesta este dedicat nepoatei sale, Carina.
*
„Nu e uşor să scrii versuri pentru copii, pentru că trebuie să intri în rezonanţă cu lumea lor, trebuie „să te prosteşti”, să dai în mintea lor, să te... „buniceşti”, dacă ne e permisă această invenţie, adică să transformi o stare, „bunicul şi bunica”, în verb, „a bunici”.
Am scris versuri pentru copii atunci când am simţit că am o ţintă specială. De această dată, am vrut să ofer nepoatei mele, Carina, un „Abecedar liric”. Dar nu e doar o carte pentru ea, ci şi pentru mine. E un mod de a mă întoarce în copilărie, de a redeveni copil, din dorinţa de a-l mai confirma încă o dată pe Brâncuşi, care spunea: „Când nu mai eşti copil, ai murit de mult”.
Această carte mai încearcă şi să-i dea dreptate lui Gaston Bachelard: „Copilăria durează toată viaţă. Ea se întoarce mereu pentru a însufleţi secţiuni mari ale vieţii de adult. Poeţii ne vor ajuta să găsim copilăria vie din noi, această lume permanentă, durabilă, de neclintit”.
Câtă copilărie, atâta poezie, câtă poezie, atâta copilărie, îmi vine să zic, răsturnând înţelesurile unei sintagme celebre”. (Nicolae Băciuţ)

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5