« Nu te poţi numi licean dacă nu ai trecut pe la LicArt! »

Alexandru Văsieş, de la « Andrei Mureşanu », locul III la secţiunea poezie la Lic Art

Ajuns la finalul ediţiei a 11-a, cel mai mare concurs de arte din România, LicArt, condus de jurnalistul şi omul de cultură Radu Herjeu, şi-a desemnat câştigătorii la secţiunile Fotografie şi Poezie, în cadrul Taberei de Creaţie organizată la Poiana Braşov.

Printre laureaţi se numără şi un adolescent din Bistriţa, Alexandru Văsieş, de la Colegiul Naţional “Andrei Mureşanu” din Bistriţa. Pe prima treaptă a podiumului a urcat Ana-Maria Lupaşcu de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Suceava, locul al doilea revenind lui Deniz Otay de la acelaşi colegiu din Suceava.

Premiul pentru cea mai bună fotografie alb-negru a fost adjudecat de Sebastian Văcăriuc, Colegiul Naţional “A. T. Laurian” din Botoşani, cea mai bună fotografie portret a fost realizată de Anca Ioana Bobeşi din Râmnicu Vâlcea, în timp ce Teodora Savu din Deva a surprins cu cea mai bună fotografie diversă.

Nu mai puţin de 45 de liceeni nominalizaţi ai acestei ediţii s-au putut bucura de 6 zile deosebite, pline de frumos, poezie, imagini, teatru, muzică, tinereţe, entuziasm, excursii, întâlniri cu altfel de oameni. Finaliştii la secţiunea fotografie au participat la mai multe workshop-uri susţinute de fotografi recunoscuţi: Dan Dinu – fotografie de peisaj, Vlad Eftenie - workshop dedicat fotografiei de stradă, Ciprian Strugariu - fotografie de studio şi editarea imaginilor. În tot acest timp, tinerii poeţi au participat la atelierele de creaţie susţinute de poetul Răzvan Ţupa, iar nominalizaţii la teatru au făcut exerciţii de gest şi jocuri de rol sub coordonarea lui Cătălin Sfîrloagă.

Premiile oferite la LicArt, în bani şi obiecte au avut o valoare totală de 14000 lei, fiind astfel cele mai mari premii oferite la astfel de competiţii naţionale. Fiecare din cei 3 câştigători a primit, cu sprijinul Nikon, câte un DSLR D3100, cu două obiective VR, 18-55 şi 55-200, o geantă foto, filtru UV, card SD 4 Gb, cablu HDMI.

Câştigătorii la secţiunea poezie au primit premii în bani, astfel: Premiul I – 1500 lei, Premiul II – 1000 lei, Premiul III – 500 lei. În plus, li s-a oferit cadou volumul colectiv LicArt11 cuprinzând poeziile nominalizate. Toţi participanţii au primit şi premii de nominalizare, constând în produse cosmetice oferite de Avon.

Tabăra de Creaţie LicArt a fost organizată de Clubul Nouă ne Pasă! în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret.

La a 11-a ediţie a LicArt au participat peste 2600 de liceeni, cu peste 5600 de fotografii, peste 2300 de poezii şi 15 spectacole de teatru. Marele Juriu format din fotografii Dinu Lazăr, Vlad Eftenie şi Andrei Pandele a ales cele mai bune cadre, care au câştigat la cele trei categorii: alb-negru, portret şi diverse. Poeziile au fost apreciate de Marele Juriu la această secţiune format din poeţii Simona Popescu, Răzvan Ţupa şi Claudiu Komartin.

Alexandru Văsieş
Col. Naţ. Andrei Mureşanu, Bistriţa

Fantefine

trebuie să fie un grilaj înapoia casei ca să-ţi dai seama
ce-i de fapt cu locul ăsta
îmi pot strecura pumnul prin el, odată am apucat de dincolo
un pui galben şi ud şi am încercat să-l trec în partea mea.
până mi s-a înroşit pielea iaca şi soarele complet

înapoia casei vreau să-ţi arăt chestiile înflorite
un balansoar care sună prins de rugină
acolo mă tăvălesc
în locul unde mi-am tot lipit spatele e pată mare şi întunecată
ca să o ascund mă folosesc de o bucată de tablă ce reflectă

stau şi mănânc pizza, uneori găuresc felia şi privesc
ce-i de privit
nu mă gândesc la salariu şi la puţina resursă
nu m-aş mai gândi cu pizza lângă mine
şi cu urmele de femeie la doar un braţ distanţă

aici, când am crezut prima dată că aş avea o viziune
am apucat-o de eşarfa albastră şi am strâns
n-a fost ca şi cum aş fi strâns-o de gât
pentru că nu ne atingeam
atunci am simţit dragostea cel mai mult doar că am tăcut

aş sta toată ziua şi aş lăsa furnicile să se desfăşoare
în părul de pe picioare. când mă ridic, e soarele
ca o minge de bowling pe un plan înclinat.
mi-ar putea arăta că nu doar lumea asta are hoteluri de lux
dacă aş mai sta

deseori mă gândesc să iau cheile
şi să trec prin oţel cu farurile aprinse
cu venele-n relief
ar însemna o misiune şi
nu cred în aşa ceva.

odată i-am spus că aici e o plajă
că noaptea mai ales se aude frumos aşa că să rămână
am adus un lighean şi am rugat-o să-l umple
apoi m-am spălat pe picioare
înainte de fapt

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5