Alex Velea, Corina, Văru’ Săndel, Puiu Codreanu şi Cristina Retegan la Zilele comunei Căianu Mic. Primarul Paul Ştir invită locuitorii Văii Ţibleşului să se bucure de două zile de sărbătoare

De Rusalii, Primăria şi Consiliul Local Căianu Mic, cu sprijinul Consiliului Judeţean, organizează cea de-a XIV-a ediţie a Zilelor comunei Căianu Mic.
Duminică, 16 iunie, de la ora 20.00, pe scena amenajată în parcul din centrul comunei, vor evolua două nume de top ale muzicii dance – Corina şi Alex Velea, alături de Khameleon Band şi DJ Jonnessey&Aner. Prima zi se va încheia cu focuri de artificii.
A doua zi de Rusalii, conform tradiţiei de sute de ani, va fi realizat vechiul obicei agrar „Înstruţatul boului”.
"În Căianu Mic, Căianu Mare, Figa şi Tăure (vestul judetului Bistrita) are loc, de Rusalii, „Înstruţatul boului”, datină pastoral-agrară, influenţată de cultul solar, care simbolizează fecunditatea şi fertilitatea. Obiceiul reprezintă o procesiune desfăşurată pe uliţele satului, personajul principal fiind un bou împodobit cu frunze verzi, flori şi panglici colorate, fiind însoţit de flăcăi, dar şi de mascaţi, numiţi la Căian draci. După ce se ajunge la casa de gazdă se ia cununa din capul boului şi se aşează la o casă de gospodar. Urmează un joac la care participă tot satul, intrând cu toţii, în atmosfera sărbătorii. Dacă efectuăm un studiu comparat, observăm practicarea obiceiului cu diferenţe substanţiale de la un sat la altul, simbolul rămânând însă, acelaşi, de asigurare a fecundităţii şi fertilităţii. Ne bucurăm să vedem alte figuri simbolistice ale fertilităţii: „papalugăra” şi „hâzii”, personaje îmbrăcate în frunze verzi sau scoarţă de copac. Oamenii îl aşteaptă fiecare în pragul porţii şi aruncă apă spre procesiune, pentru a avea o recoltă bogată la toamnă. Denumirea „Rusalii” vine de la vechea sărbătoare romană Rosalia, când se puneau trandafiri pe morminte. Rusaliile sunt considerate zâne rele care iau minţile oamenilor, sau îi pocesc pe cei care le ies în cale. Se spune că oamenii trebuie să poarte asupra lor frunze de pelin pentru a se apăra de acestea şi că nu e bine să le vorbească dacă le întâlnesc. Se crede despre Rusalii că sunt Zânele apelor, din această pricină, de ziua lor, nu e bine să te scalzi, căci te-ai putea îneca." declară etnologul Menuţ Maximinian.
La scenă, de la ora 15.00, are loc premierea familiilor care împlinesc 50 de ani, iar de la ora 15.30 va avea loc spectacolul de folclor şi muzică de petrecere cu grupul Micii chitarişti ai Bisericii Ortodoxe Căianu Mic, Iustina Mureşan, Ansamblul folcloric „La poale de Ţibleş”, dar şi cu artistele originare din Căian, Viorica Telcean şi Cristina Retegan.
Muzica etno este adusă de Văru’ Săndel şi Puiu Codreanu.
Primarul comunei, Paul Ştir, invită pe toţi locuitorii Văii Ţibleşului să se bucure împreună de două zile de sărbătoare. Felicitări domnule primar !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5