Al treilea val democratic

Oare nu ajunge un singur val democratic? De exemplu, cel din România din 1990 de după revoluţia anti-comunistă din decembrie 1989? Nu! De ce? Fiindcă au fost prea puţine schimbări de nuanţă democratică, şi fără o profunzime în substanţa lor. Dar administraţia din 1996 Constantinescu – Ciorbea ca al doilea val democratic nu a fost nici ea suficientă? Nu, categoric nu, fiindcă indivizii de atunci nu erau pregătiţi să facă schimbările democratice cerute de o societate înspre europenizare, şi nu înspre status-quo-ul balcanic întru deplorabilitate. Dar al treilea val democratic din 2004 al administraţiei Băsescu-Tăriceanu? Nu, nici măcar nu a fost un val, ci doar nişte promisiuni în care vorbele goale, iresponsabilităţile, neprofesionalismul şi-au pus dramatic amprenta pe întreg morfologismul social românesc; şi atunci cum ar trebui să se prezinte un val cu adevărat democratic? În primul rând prin implicarea întregii populaţii româneşti! Prin conştientizarea ei pe cine alege, pe cine votează, pe cine susţine! Populaţia, poporul, naţiunea este fundamentul întregului conţinut democratic, nu indivizi ce mint, înşeală, păcălesc sau jefuiesc! Toţi cei ce doresc funcţii publice să fie cunoscuţi de electorat, să fie văzuţi în activităţile lor concrete, în realizările lor – dacă sunt – în eşecurile lor, în acţiunile lor! Şi astea spuse, arătate la obraz fără menajamente, fără pardon, fără perdea! De la deputat la senator, de la ministru la consilier judeţean sau de primării locale! Nimeni nu are imnunitate la faptele sale! Nimeni nu este mai presus de lege!

Chiar dacă în aşa-zisul parlament balcanic s-au dat imunităţi cu totul şi cu totul nedemocratice! Complet neeuropene! Nu merge tovarăşi, indiferent de la ce partide sunteţi! Nu ţine păcăleala, nu ţine şmecheria, indiferent de nume, de funcţii – de fapt dis-funcţii! Nu, fiindcă democraţia înseamnă legea respectată de toţi, legea sensului moral şi raţional, în care nimeni nu este mai presus de lege! De raţiune! Democraţia aparţine tuturor şi nu doar unora! România aparţine poporului român şi nu doar unora! America, în situaţia ei extrem de dificilă aparţine poporului american, şi nu Wall Streetului, nu unor bancheri inconştienţi şi iresponsabili! Adevărul trebuie spus întotdeauna, iar dreptatea este elementul esenţial în funcţionarea unei democraţii! Altfel nu este libertate! Libertatea nu poate exista fără adevăr, fără dreptate; nu poate defini însăşi fiinţa umană fără aceste elemente fundamental caracteristice, fiinţa umană “Human Being” din Diug sau Dipşa, din Suplai sau Şanţ!

Democraţia nu este negociabilă, nu este supusă şantajului sau înţelegerilor de culise! Principiile fundamentale din demos-kratos = puterea poporului nu sunt negociabile, nu sunt la dispoziţia unora, în defavoarea altora! Nu există consens într-un parlament? Se fac dezbateri într-un cadru democratic! Nu există înţelegere la Consiliul Judeţean? Se fac re-alegeri! Se realege un nou consiliu judeţean! Poporul, aşa cum e, are dreptul să se re-voteze, să propună alte soluţii, alţi membri! Sunteţi incapabili, sunteţi incompetenţi? Afară! Afară, rapid şi noi alegeri! Chiar dacă ne costă bani dar să se ştie pe cine contăm, pe cine votăm şi cui cerem răspundere pentru faptele ei acţiunile sale! În democraţie nu există posturi fixe sau pe viaţă! Eşti în stare să faci ceva? Daa, atunci dovedeşte, prin fapte prin acţiuni “take action”! Nuu? Atunci a-fa-ră! “get out of the way!” Democraţia, necesarele valuri democratice din ţară sunt însăşi imunitatea necesară întru însănătoşirea unui popor ca speranţă a istoriei…

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5