În Ajun de Crăciun, împlineşte 86 de ani! La multi ani, Iosif Dumbrăvean, fătul care deschide zilnic Biserica de la Coroana!

Cele mai sincere urări aniversare, în zi de naştere, dlui IOSIF DUMBRĂVEAN, făt la Biserica Coroana.

La mulţi ani, cu sănătate şi să păstraţi încă mulţi ani cheile bisericii, acolo unde ne rugăm spre însănătoşirea noastră trupească şi sufletească!

Redacţia „Răsunetul”

***
În fiecare dimineaţă, aidoma unui ceasornicar elveţian, soseşte la aceeaşi oră la biserică. Ajuns în faţa Sfântului Locaş, se închină, îşi face semnul Crucii şi deschide uşile bisericii. Intră sfios şi smerit, sărută icoanele şi-şi zice rugăciunea domnească. Nu este singur ci cu îngerii şi sfinţii pictaţi care-l privesc pe omul ce se roagă. O face de fiecare dată respectând ritualul cu sfinţenie.

Iosif Dumbrăvean este înzestrat cu acea tinereţe pe care o dobândeşte numai în comuniune cu Părintele Ceresc, Cel care ne-a dăruit viaţa.

S-a născut în urmă cu 82 ani, la Miceştii de Câmpie. „Era în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie. O ceată mare de colindători a ajuns la noi în curte să ne colinde, să ne vestească venirea pe lume a Mântuitorului. Preamăreau prin colinde pe Fecioara Maria şi pe Dreptul Iosif când, la auzul glasurilor îngereşti ale colindătorilor am venit şi eu pe lume, Iosif punându-mi numele”, îmi povesteşte bătrânul Dumbrăvean.

A fost dăruit de mic bisericii. Nu este nici preot, nici cântăreţ. Este însă omul bisericii de la Coroana. Când era tânăr, trăitor la Miceşti, de Bobotează mergea cu părintele Rusu de atunci, cercetând casele credincioşilor, prin Fântâniţa şi prin Cătun. Ştia de atunci bine Iordanul şi toate rânduielile. Asta a fost de mult, tare de mult, îmi povesteşte omul nelipsit de la Biserica Coroana. De vreo 30 de ani este nelipsit de aici. Prin corator, administrator, omul bun la toate. Cunoaşte tipicul fiecărei zile de sărbătoare. Fătul Iosif ştie toată rânduiala. De 24 de ani, împreună cu preotul paroh, prof. Nicolae Feier, cercetează enoriaşii din comunitate. Vocea lui blândă te face să-l preţuieşti. La Biserică, de asemenea, este gospodarul ce ştie să facă tot. Fă tu, îmi spune glumind, aşa că face cu plăcere lucruri de calitate. Este şi un meseriaş desăvârşit, cu diplomă de şcoală profesională. L-am putut vedea în săptămânile dinaintea resfinţirii Catedralei, participând concret la diferite munci. Iosif Dumbrăvean este un om căruia în fiecare zi ar trebui să-i acordăm o Diplomă de aleasă cinstire. De zeci de ani deschide, cu aceeaşi sfinţenie, biserica şi, în acelaşi timp, îşi deschide sufletul celor care-i solicită un sfat.

La mulţi ani, cu sănătate şi să păstraţi încă mulţi ani cheile bisericii, acolo unde ne rugăm spre însănătoşirea noastră trupească şi sufletească.

Material scris de Traian Săsărman

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5