Agenda culturală din cursul anului 2012 Cămin Cultural Prundu-Bârgăului

Activitatea culturală în decursul anului 2012 a fost una bogată şi diversificată ca si in anii precedenţi. Redăm în continuare agenda manifestărilor desfăşurate.
26 februarie - s-a desfăşurat Festivalul concurs” Zestrea Satului” pe Valea Bârgăului, acompaniamentul muzical fiind asigurat de orchestra Plaiurile Bârgăului. La acest concurs au participat solişti vocali şi instrumentişti dintre care a fost promovată solista Axenia Rânziş care a obţinut premiul II la faza judeţeană.
8 martie - spectacol de Ziua femeii „Ghiocei pentru mama”, organizat cu sprijinul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa - Năsăud.
25 martie – spectacol organizat ocazia sarbatoriri cuplurilor de căsătoriţi (50 ani de căsătorie).
16 aprilie - spectacol organizat cu ocazia sărbătorilor Pascale „Fain îi jocul pe Bârgău”, prezentat de orchestra „Plaiurile Bârgăului”, soliştii vocali şi dansatorii juniori.
21 aprilie - în sala Căminului Cultural a avut loc spectacolul intitulat „Bârgăuanii cântă folk”.
22 aprilie – ansamblul „Plaiurile Bârgaului” a susţinut un spectacol alături de alte formaţii în comuna Livezile, la invitaţia primarului.
23 aprilie – în sala Căminului Cultural a avut loc un concert de muzică indiană.
25 aprilie - concert de muzică simfonică.
17-21 mai – ansamblul „Plaiurile Bârgăului” a participat la Festivalul Internaţional de Folclor de la Şarighiolul de Deal din Judeţul Tulcea, unde prestaţia bârgăuanilor a avut aprecieri deosebite, din partea conducerii Centrului Judeţean pentru Cultură a judeţului Tulcea.
24 mai – a fost prezentat un moment artistic, cu grupul vocal – instrumental, la monumentul eroilor din localitate, alături de elevii liceului “Radu Petrescu” şi militarii din garnizoana Prundu Bârgăului.
03 iunie – a avut loc cea dea a VII-a ediţie a sărbătorii „De Rusalii pe Bârgău”, la care au participat următoarele formaţii artistice: „Plaiurile Pojoritei” - Pojorita, judeţul Suceava, „Baltagul”- comuna Monor şi „Plaiurile Bârgăului”, având cu toţii o evoluţie scenică de excepţie.
20 iunie - instrumentiştii şi patru perechi de dansatori împreună cu solistele Andreea şi Maria Pavelean au prezentat un moment folcloric în sala de festivităţi de la Liceul “Radu Petrescu” din localitate, în cadrul proiectului „Comenius”, în parteneriat cu elevi şi profesori bulgari.
24 iunie - instrumentistul Pavel Monda a participat la festivalul rapsozilor populari „La poale de Ţibleş” de la Târlişua, obţinând premiul special al juriului.
30 iunie – a avut loc în sala Căminului Cultural „Simpozionul Cultural al Văii Bârgăului”, editia a 41-a.
01 iulie - juniorii şi seniorii ansamblului „ Plaiurile Bârgăului” au fost invitaţi în comuna Şarul Dornei, jud. Suceava, la sărbătoarea „Bujorul de munte”, alaturi de alte formaţii artistice şi nume sonore ale muzicii populare româneşti.
06-07 iulie - o delegaţie de francezi din Montmorillion ne-au vizitat comuna, fiindu-le prezentate tradiţiile şi frumuseţile locurilor noastre.
19 iulie - în sala Căminului Cultural a avut loc un concert de muzică religioasă.
15 august - cu ocazia sărbătorii Sf. Maria, pe terasa Căminului Cultural a vut loc un spectacol susţinut de soliştii ansamblului „Plaiurile Bârgăului” şi o parte din soliştii de la ansamblul profesionist „Dor românesc”, având invitaţi de onoare pe Veta Biriş, precum şi renumita formaţie “Talisman”.
19 august - instrumentistul Grigore Borgovan a participat la festivalul „Ion Sabadâş” din Telciu, obţinând premiul II. În aceeaşi zi a avut loc şi sărbătoarea „Zilele Telciului”, unde juniorii şi seniorii ansamblului „Plaiurile Bârgăului”, alături de alte formaţii artistice a prezentat un spectacol remarcându-se prin autenticitatea portului şi a jocului de pe Valea Bârgăului.
26 august - la invitaţia primarului Traian Simionca, din comuna Livezile, ansamblul “Plaiurile Bârgăului” a participat la sărbătoarea comunei.
02 septembrie – ansamblul “Plaiurile Bârgăului” a participat la sărbătoarea comunei Monor.
05-06 septembrie - un grup de 45 francezi din cadrul asociaţiei AMEISA, cărora şi noi, bârgăuanii, le-am fost oaspeţi în anul 2011, pe lângă obiectivele vizitate cu acest grup, atât în comuna Livezile şi Prundu Bârgăului le-a mai fost prezentat un itinerar folcloric de către instrumentiştii ansamblului „Plaiurile Bârgăului”, întreţinuţi cu puritatea şi acurateţea vocii solistei Maria Pavelean.
20-21 septembrie instrumentiştii: Dumitru Ciupa, Pavel Monda şi Grigore Borgovan au participat la Festivalul Concurs al Cântecului Păstoresc „Mioriţa”, din Municipiul Topliţa, alături de alţi 35 de concurenţi din întreaga ţară, în urma căruia Dumitru Ciupa a obţinut premiul I şi Pavel Monda premiul III.
04-05 octombrie - au participat la Festivalul Naţional de Interpretare al Cântecului Popular „Lăutarul„ din Drăgăşani, jud. Vâlcea, solista Maria Pavelean, care a obţinut premiul I, Pavel Monda premiul I la instrumentişti, iar Dumitru Ciupa a susţinut un recital în gala festivaluilui, fiind foarte apreciat, pentru autenticitatea repertoriului, de către prof. Elena Stoica, director al Centrului Judeţean pentru Cultură a judeţului Vâlcea, obţinând premiul special al juriului.
28 octombrie - a avut loc, în sala Căminului Cultural, cea de a IV-a ediţie a festivalului „Toamna Bârgăuană”, unde au participat formaţii artistice din comuna Livezile, ansamblul „Nunta Zamfirei”, „Păuniţa”, din Sângeorz Băi, „Flori Bârgăuane”, din Josenii Bârgăului, muzică uşoară cu elevi ai liceului de muzică “Tudor Jarda”, din Bistriţa, alături de care s-au alăturat distinşi solişti de la Ansamblul Profesionist „Dor Romanesc”, Domnica Dologa, Ioachim Spân şi Mihai Spân, care au avut o prezentare de excepţie în acest spectacol.
11 noiembrie - a avut loc, în sala Căminului Cultural din Susenii Bârgăului, cea de a X-a ediţie „Lăsatu Secului”, la care au participat formaţii artistice din Susenii Bârgăului, Bistriţa Bârgăului, Leşu şi ansamblul „Balada” din Bistriţa.
28 noiembrie – Ansamblul “Plaiurile Bârgăului” s-a deplasat în oraşul Suceava, la spectacolul întitulat: „Pe-al nostru steag e scris unire”, unde au mai participat formaţii din Bucovina, Basarabia şi Ardeal.
01 decembrie - membrii ansamblului au participat la spectacolul dedicat Marii Uniri de la 1918, susţinut în faţa monumentului eroilor din localitate.
16 decembrie - Grupul de colindători a participat la Concertul de colinde, susţinut la bisericile din Bistriţa.
21 decembrie – Grupul de colindători a fost invitat la SC. RAAL. SA, Prundu Bârgăului şi la UAMS Susenii Bârgăului.
23 decembrie – ansamblul a participat la Concertul de colinde, organizat în parcul cu castani, din faţa Căminului Cultural, dedicat sărbatorilor de iarnă.
27 decembrie – orchestra şi dansatorii ansamblului „Plaiurile Bârgăului au participat, la invitaţia primarului din comuna Şintereag şi a Centrului Judeţean pentru Cultură, alături de Grupul de datini şi obiceiuri de iarnă, la un spectacol artistic, alături de formaţia gazdă „Flori de mălin”.
27 decembrie – a avut loc un spectacol de muzica folk intitulat „Fulg de nea”
28 decembrie – a avut loc, în sala Căminului Cultural, un concert de colinde.
29 decembrie – a avut loc spectacolul intitulat „Folk de nea” prezentat de asociaţia Aripi Folktime.
Încheierea anului 2012, după cum a-ţi observat, s-a încheiat cu brio datorită muncii depuse de cei care iubesc cu adevarat cultura populară şi sunt membrii activi ai ansamblului „Plaiurile Bârgăului”, cărora le mulţumesc din suflet pentru aceste frumoase şi bogate realizari. De asemenea multumesc, în mod deosebit, Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, pentru sprijinul şi implicarea la unele acţiuni, Consiliului Local şi Primariei, din Prundu Bârgăului, fără de sprijinul cărora orchestra si dansatorii ansamlului „Plaiurile Birgaului” nu ar fi putut realiza acesta acţiuni culturale.
Sperăm la o bună colaborare şi în anul 2013.
Referent cultural
Ioana Suciu

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5