Aer pentru zei

 Pomii în floare.

 Primăvara fabrică

 aer pentru zei.

Vorba poetului basarabean Archip Ciobotaru, ,,au înnebunit”  (  poezia ,,Salcâmii” ) caișii, cireșii, vișinii, piersicii, merii, prunii. Cu toții sunt în floare. Este sezonul când Malinul devine o ,,gură de rai”. De-atâta floare, zici împreună cu poeta Ana Blandiana că ,,E-atâta fericire/C-aproape că ți-e somn.” ( ,,Despre țara din care venim” ). Pe aripile zefirului olfactiv al florilor te lași parcă purtat sus, sus, spre ceruri ca să-l feliciți pe Dumnezeu că în  primăvara asta s-a întrecut pe sine în jocul de culori pe care l-a risipit în brațele pomilor.

În buchetele de flori din pomi predomină albul, dar nu lipsește nici rozul piersicilor sau combinația alb-roz a merilor.

În special perii și prunii s-au dat peste cap, și-au turnat găleți de ,,lapte” peste crengile obosite  de așteptarea înfloririi.

Deschizi ușa acestui pastel floral, simți că faci parte din tabloul în care galbenul păpădiilor și ,,verdele crud” bacovian al ierbii se iau la întrecere cu florile pomilor. Cine va câștiga competiția?

Cobori apoi cu gândul pe paginile lecturilor din copilărie, cauți pe telefon numărul zeilor din Olimpul Eladei. Ai vrea să-i inviți să se mute pe dealurile din jurul Malinului fiindcă aici primăvara fabrică aer pentru ei, aer cu parfum de veșnicie, filtrat prin corolele florilor pomilor din grădini și din livezi.

Apoi te așezi sub poala albă a unui cireș. Trunchiul lui ți se pare un patrafir și începi să te mărturisești cireșului ,,înnebunit/De-atâta primăvară”. Nu se poate să nu ți se ierte păcatele fiindcă ,,preotul în alb” are putere și dezlegare  de la Dumnezeu să te mântuiască prin frumusețe.

 Culcat pe spate printre ierburi, faci iar ,,exerciții de nemurire” și pentru siguranța, zâmbind spre raftul uitat al cărților copilăriei, ai dori ca zeii Olimpului să fie în apropierea ta.

Doar doi corbi, pensionarii pădurii din preajma grădinii, își picură nichitstănescian, din înalt, umbra lor peste inima ta și taie bacovian, ,,diametral” linia orizontului floral.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5