Adrian Țion scrie, în revista „Tribuna”, despre un roman al lui Icu Crăciun

Aurel Podaru

Autor a 5 romane, 3 volume de proză scurtă, 5 de publicistică literară, unul de teatru, unul de reflecții, precum și coautor al unei antologii de scriitori măiereni, editorul Icu Crăciun, actualmente redactor-șef al revistei „Cuibul visurilor” și redactor al publicației „Răsunetul cultural”, beneficiază de o cronică amplă și pertinentă (în „Tribuna” din 1-15 aprilie 2019) la romanul său non-fictiv „Când vor înflori mălinii” (Ed. Școala Ardeleană, 2018), semnată de binecunoscutul critic și eseist clujean Adrian Țion.
După cum arată cronicarul, personajul central al cărții este Emil Boșca-Mălin, un jurnalist ardelean, născut în Maieru în 1913, „care și-a petrecut 12 ani în închisorile comuniste, după ce a trăit 6 ani în clandestinitate și a constituit un model de conduită și demnitate umană”. Adrian Țion scoate în evidență calitățile narative ale romanului, precizând că „prozatorul a prelucrat artisticește datele, dă prospețime și culoare vieții unei personalități a locului, cu care empatizează până la contopire într-un personaj narativ-confesiv”.
Iată alte câteva aprecieri ale criticului: „Bun cunoscător al tehnicilor narative din spațiul cultural anglo-american, Icu Crăciun se lansează cu dezinvoltură într-un discurs prozastic de anvergură tradiționalistă ce vizează autentificarea istorică”, de aici și comparația cu stilul lui Herman Melville sau Max Frisch, „Tentația istorismului este la fel de copleșitoare ca la Marin Preda, autorul realizând o radiografiere cuprinzătoare, la sânge, a epocii” sau „Structura contrapunctică a romanului este evidentă. Luminii din anii copilăriei îi urmează întunericul din anii maturității”, „ Romanul cu titlu poetic, foarte bine scris în epicitatea lui confesivă de Icu Crăciun, este o carte document de mare valoare, o carte de suflet pentru autor și pentru măierenii lui”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5