Adrian Botiş: Atâta timp cât la Lechinţa putem să facem vie şi vin, nu plecăm. Să ne ajute Dumnezeu să putem lucra cât avem

La Lechinţa, e vremea ca familia Adrian şi Marinela Botiş să-şi culeagă rodul muncii de peste an. Bucuria acestei toamne a fost împărţită, în via de la Vermeş, cu reprezentanţii comunităţii – Primărie, şcoală, biserică, cu specialişti şi ziarişti, la iniţiativa Asociaţiei Produs în Bistriţa-Năsăud.

Vineri, pe la orele amiezii, am ajuns în vie. Culegătorii din Matei îşi vedeau de treabă. „A fost foarte greu să găsim oameni pentru recoltare. E foarte greu cu forţa de muncă, foarte greu cu mecanizatorii agricoli, cu personalul calificat. Ducem şi facem câte un tractorist, doi-trei, iar după patru luni de zile pleacă, căutăm alţii, îi şcolarizăm fin nou şi tot aşa. Am noroc de la Dumnezeu cu oamenii din comuna învecinată, din Matei. Am o echipă de 16-17-20 şi chiar 30 de oameni, în funcţie de cum stau cu lucrările.  Am două doamne şefe de echipă care îşi alătură oamenii, vecini, prietene. Cât îi mai avem pe ei”, ne-a  povestit Adrian Botiş, cunoscut ca Bănică. Pe lângă simbrie, cu dările aferente, oamenii primesc şi o masă caldă.

 „Producţia este de aproximativ 80% din cantitatea de anul trecut. Am avut gheaţa din luna august, a mai fost îngheţul din primăvară, dar e mulţumitor. Ce putem zice. Mulţumim lui Dumnezeu că avem cantitatea asta de struguri, că puteam să nu avem deloc”, ne-a spus Adrian Botiş.

Potrivit acestuia, din punct de vedere calitativ, „e un pic mai bine faţă de anul trecut”. „După cum vedeţi, am reuşit să aducem strugurii la o calitate mult mai bună. De exemplu, avem 220 grame de zahăr la Pinot Noir. Nu ne grăbim ca să-i culegem, nu sunt infestaţi, nu avem boli, nu avem alte probleme. Preferăm să avem un zahăr de 230-240 grame, ca să ajungem să avem un vin de calitate, cu alcool peste 13%”, ne-a explicat acesta.

Adrian Botiş recunoaşte că încă nu a obţinut premii cu vinurile produse, însă miza acestei afaceri de familie este continuitatea. „Nu cred că sunt importante premiile, atâta timp cât poţi să-ţi vinzi tot ce ai produs în anul acesta, pentru ca anul viitor să-ţi poţi duce cultura mai departe. Producţia proximativă este de 8-10 tone la hectar, deci, anul acesta, dacă Dumnezeu ne ajută, culegem tot, facem undeva la 80.000-100.000 litri de vin. Noi suntem mulţumiţi”, ne-a spus el.

La Vermeş, familia are în proprietate 17,5 hectare de viţă-de-vie, mai sunt, în zona Cofenberg, aproximativ 30 de hectare şi peste deal, spre Matei, alte  2,5 hectare. „Avem soiurile vechi, Neuburger, am luat viţă-de-vie, am altoit, am dus la o pepinieră,  am readus şi apoi în 2016 a fost prima producţie de Neuburger pe care am scos-o pe piaţă. Avem Pinot Noir, avem Muscat Ottonel, avem Fetească albă, Fetească Regală, Chardonnay, vom avea un Riesling de Rin, Merlot”, a povestit Adrian Botiş.

„Nu m-a tentat niciodată să plec din ţară. Atâta timp cât la Lechinţa putem să facem vie şi vin, nu plecăm. (...) Nu ştiu dacă ne mai extindem, spun „Doamne ajută” să pot lucra cât am”, a concluzionat viticultorul lechinţean.

***

 Despre această poveste frumoasă ce continuă la Lechinţa, a scris, nu de puţine ori, şi colegul nostru, Traian Săsărman.

„Adrian Botiş nu are o diplomă cu antetul unei facultăţi de profil. Are însă una foarte valoroasă, obţinută prin pasiune, îndrăzneală, muncă, o dragoste înnăscută şi multă neodihnă. Iar calificativul de „foarte bine” are gustul aromat al vinului. În primii ani de după 1989, s-a ocupat de cu totul altceva. De prelucrarea lemnului, de comerţ. Şi, deodată, ca o revelaţie, şi-a amintit de spusele bunicului său din Sâniacob: „Pământul trebuie să-l preţuieşti, să-l îngrijeşti, să nu-ţi baţi joc de el. În el e viaţa noastră”. Şi astfel a început lungul şi anevoiosul drum al vinului, de la butaşii plantaţi până în paharul consumatorilor”.

         „Adrian Botiş a investit sume considerabile. În primul rând  finanţări proprii, apoi muncă, efort şi pasiune. Dealurile de la Vermeş erau, în urmă cu ceva vreme, adevărate şantiere. Astăzi constituie o mândrie, nu atât pentru familia lui Adrian Botiş, ci şi pentru specialiştii care rămân impresionaţi de ceea ce au putut să facă două mâini dibace. În anul 2016, a ieşit prima producţie de vin. Acestea sunt certificate DOC, fiind o garanţie a calităţii acestuia. Iar soţia lui Adrian, Marinela, licenţiată în horticultură, este mereu un fel de cap limpede, în aşa fel încât de la calitate să nu se facă nicio concesie. Când serveşti un vin marca Botiş-Bănică din Lechinţa, simţi aroma fină, buchetul şi gustul care te înveseleşte, îşi conferă acea bună dispoziţie”, scria acesta.

 Firma „Vie-vin” a familiei Botiş şi-a amenajat şi o cramă, după toate regulile tehnologiei moderne, respectând întru-totul procesul de vinificaţie. Vinul este de o calitate ireproşabilă. Dacă strugurii au un teren favorabil de dezvoltare, soiuri nobile din Austria, aclimatizate la Vermeş, atunci cu siguranţă şi vinul este pe măsură. Familia Botiş – Bănică se simte cuprinsă de o adâncă mulţumire. După ani de muncă şi de trudă, iată că rod bogat a dat munca lor, iar de pe fâşiile de deal sălbatic (atunci) izvorăşte un vin nobil dătător de sănătate.
Cum în familia acestuia nu încolţeşte niciun sâmbure de oboseală, gânduri măreţe au şi pentru viitor, şi anume în Cofenberg o cramă cu accesul publicului, o sală de degustări, spaţii pentru cei care iubesc natura, cu produsele ei ecologice şi deopotrivă sănătoase.

***

O slujbă de binecuvântare a deschis evenimentul de vineri.  Preoţii au binecuvântat familia Botiş, dar şi rodul muncii acesteia, au stropit cu apă sfinţită via. Pe masa pusă în vie, produsele lactate de la Lech-Lacto şi cele viticole s-au împletit armonios. Invitaţii au avut posibilitatea şi să culeagă în vie, să vadă cum se prepară mustul, să deguste vinul. E probabil şi un început pentru acel Circuit al vinului în Bistriţa-Năsăud.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5