ADEVARUL STRAMB

Intr-un articol din “Rasunetul” din 5 dec. 2008, eruditul si experimentatul Ion Radu Zagrean, cade in capcana rotunda a domnului Magerusan Ion si face o elogioasa prezentare cartii acestuia, “ Adevar si credinta in Biserica lui Cristos”, care adevar este neadevar.

Domnul Magerusan declara rituos ca cele mai multe si urate atacuri la adresa Bisericii Greco-Catolice vin din partea Bisericii Ortodoxe Romane, care arunca cu laturi in obrazul Bisericii unite cu Roma. Uita, insa, sa vorbeasca de dureroasa dezbinare a credinciosilor ortodocsi transilvaneni, pana la urma a neamului romanesc, in 1700, prin amagiri, falsuri si fagaduinte desarte servite de iezuitii maghiaro-latini si Curtea imperiala de la Viena. Domnul Magerusan se face ca nu stie, la fel si domnul Zagrean, de actul « unirii » cu Roma, atat de grosolan falsificat si bine ascuns, descoperit abia in 1879 in Biblioteca Universitatii din Budapesta. Nu vor sa spuna ca Mitropolia Ortodoxa independenta a Transilvaniei era desfiintata, creandu-se in locul ei o Episcopie unita, dependenta de Arhiepiscopia romano-catolica maghiara de Esztergom, iar Atanasie fatarnicul a fost instalat « episcop unit » in Catedrala domnitorului ortodox Mihai Viteazul, din Alba iulia la 14 /25 iunie 1701, dupa ce, in prealabil, fusese hirotonit la Bucuresti de mitropolitul Teodosie la 22 ianuarie 1698, atunci cand a semnat, in fata mitropolitului Tarii Romanesti si a patriarhului Dositei al Ierusalimului o marturisire de credinta ortodoxa, cu 22 puncte, prin care se obliga sa pazeasca toate randuielile dogmatice, cultice si canonice ale Bisericii Ortodoxe ! In schimb a semnat la 7 aprilie 1701 un act in 16 puncte, jurand, printre altele, sa rupa orice legaturi cu mitropolitul Ungrovlahiei si cu domnul Tarii Romanesti si va obliga pe toti preotii si credinciosii lui sa faca o marturisire de credinta unita si ca va accepta un teolog catolic care-l va asista in toate problemele bisericesti. Acestea sunt documente istorice pe care domnii autori nu pot sa le nege.

« Daca in 1700 o parte din romanii ortodocsi transilvaneni revin la originele lor catolice in mod liber… »Ne-ati dat gata. Ce origini catolice au avut romanii ortodocsi transilvaneni ? Ne demonstrati un varf al ipocriziei !Oricum ati infasura minciuna, tot nu merge.

Undeva, tot prin ziarul nostru domnul Magerusan se juca cu cuvintele, numind Biserica Greco-Catolica, drept Biserica Nationala a romanilor ! Biserica Nationala este, domnule Magerusan, Biserica cu numarul de credinciosi de mare majoritate, aflati pe intregul teritoriu national, ori, greco-catolocii n-au existat in Tara Romaneasca si Moldova, iar in Transilvania, chiar si recensamantul ordonat de generalul macelar Bukov, trimis cu tunurile pe ortodocsii transilvaneni, de imparateasa Maria Tereza in 1761, arata clar ca in Transilvania erau 2253 preoti uniti, 515 biserici si 25174 familii unite, iar ortodocsii, 1380 preoti, 1362 biserici ortodoxe si 126712 familii ortodoxe. Sunt documente istorice in fata carora va rog sa va scoateti palariile. Iar acum, in anul de gratie 2008, dv. Unitii sunteti 1%(unu) dupa ultimul recensamant oficial, iar ortodocsii 87%. Cam aceasta este diferenta. Ca Biserica dv. Este Nationala, eu o iau in spirit de gluma istorica.

Ca sa nu mai lungim vorba, in incheiere, va pun la dispozitie cuvintele marelui istoric patriot, Nicolae Iorga, care spunea, in Istoria Bisericii Romanesti si a vietii religioase a Romanilor, urmatoarele : « Va recunoaste oricine, dupa cetirea acestui act autentic, in care se oglindeste sufletul josnic al unui om(Atanasie n.n.) fare demnitate si fara rusine, al unui arhiereu uitator de toate datoriile si juramintele sale, ale unui roman fara simt de neamul sau, ca, intre deosebitele forme de unire cu Biserica Romei, pe care le-au intrebuintat neamurile ajunse in stapanirea Austriei, niciuna n-a fost asa de rusinoasa si de brutala. Oricate foloase culturale, mari si netagaduite ar fi adus unirea, foloase pe care Atanasie, cand fagaduia la Balgrad, cu banii Bisericii sau cu pomana de 6000 de florini ai lui Kallonics… declaratia lui (Atanasie) din april 1701 e desigur cel mai injositor act public savarsit pana atunci de vre-un Vladica romanesc. »

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5