„Activitate culturală rar întâlnită”

Victorița Cristuțan

Sunt cuvintele elevei din clasa a IX-a A de la Colegiul Silvic „Transilvania” Năsăud, Victorița Cristuțan, care a participat la festivitatea organizată de Asociația Culturală, Filatelică și Numismatică „Poșta năsăudeană” dedicată „Zilei Mondiale a Poștei” (1874-2015).
La această activitate, pregătită și moderată de profesorul Radu Băeș și dirigintele O. P. Năsăud 1, Valer Petrehuș, au participat, pe lângă poștașii năsăudeni, numeroși invitați, dintre care enumerăm: Toader Cifor, director OJP Bistrița-Năsăud, Olivia Rus, fostă inspector OJP, Ani Bob, director executiv al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială, Constantin Brașoveanu, director, Agenția Îmbunătățiri Funciare, Mirela Cârcu, consilier județean, Radu Cârcu, director, Liceul „Solomon Haliță” Sângeorz-Băi, prof. Cornel Pop, dirijor renumit al corurilor bisericești năsăudene și a altora județene, Mecena Năsăudului, dr. George Traian Dascăl, Silviu Rus, directorul Casei de Cultură „Liviu Rebreanu” Năsăud, scriitorii Lucreția și Ioan Mititean, Mircea Daroși, Nadia Linul Urian, membri ai Ligii Scriitorilor din Năsăud, Dumitru Pupeză, Tv. Sângeorz-Băi, fost diriginte de poștă, profesorii Vasile Mizgan și Daniel Burduhos de la Colegiul Silvic „Transilvania” Năsăud, însoțiți de un grup de elevi de la aceeași unitate școlară.
Manifestarea a debutat cu prezentarea unei expoziții de carte sub genericul „Seniori ai slovelor cu har”, în care au fost adunate volume scoase la iveală de Virginia Brănescu și Dumitru Popițan.
A urmat vernisajul expoziției de artă plastică din scoarță de copac, în premieră la Năsăud, aparținând d-lui Mihai Lucian Valea, despre care a opinat d-l prof. Lucian Bichigean. Și, pentru că surprizele își fac efectul scontat, d-l prof. Bichigean s-a referit și la schițele lui Ghiță-Sabin Bodiu, un pictor în devenire din clasa a IX-a B de la Colegiul Silvic „Transilvania” Năsăud, descoperit de prof. Radu Băeș.
Au fost prezentate apoi expozițiile permanente, de pictură (prof. Lucian Bichigean), pictură și sculptură (Gelu Sabo), sculptură (Ioan Peter și Mircea Mihalache), artizanat (Mihaela și George Nechiti) etc.
D-l Valer Petrehuș, președintele ACFN „Poșta Năsăudeană”, a prezentat expunerea „Rolul și importanța Uniunii Poștale Universale”.
Au urmat prezentările de cărți: „Versuri nepublicate” și „Cu rimă, fără rimă” de Dumitru Popițan (eleva Victorița Cristuțan) și „Pagini de ziar, pagini de carte” de Ioan Mititean (Nadia Linul Urian și Mircea Daroși).
Și, dacă toate acestea nu ar fi fost de ajuns, a înnobilat o după-amiază nemaipomenită Grupul de muzică folk „Zori de zi”, pregătit de folkistul și compozitorul Sorin Găzdac, un nume consacrat al acestui gen de muzică și un mentor pentru iubitorii de muzici de caliatte.
Ultima parte a manifestării s-a numit „La taclale cu…pensionarii care au lucrat în Poștă” și a fost presărată, ca de altfel, pe parcursul întregii activități, de epigramele savuroase ale profesorului Radu Băeș.
Această manifestare nu era posibilă fără efortul membrilor Asociației Culturale, Filatelice și Numismatice „Poșta năsăudeană”
Întreaga manifestare a fost „rar întâlnită”, iar, pentru mine, unică.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5