Acţiuni concrete pentru sănătatea mediului

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deşeurilor Municipale în judeţul Bistriţa-Năsăud a trecut la acţiuni concrete, viabile, pentru sănătatea mediului şi în comuna Teaca. Astfel, au fost plantate un număr de 25 containere, îngropate parţial, pentru colectarea selectivă a deşeurilor de plastic (PET) şi hârtie în toate satele comunei, urmând ca numărul acestora să crească în viitorul apropiat. Este o acţiune lăudabilă, rămânând însă de văzut rezultatele concrete ale acesteia, pentru că, deşi cetăţenii comunei beneficiază de serviciile de salubritate ale firmei „Codrişor” Bistriţa, şanţurile de pe marginea drumurilor, pâraiele, sunt locuri unde încă ambalajele din plastic îşi găsesc locul. Mulţi cetăţeni se întreabă la ce mai folosesc aceste ambalaje odată golite de conţinutul lor. Am să le dau doar un singur răspuns: În judeţul Buzău, o firmă specializată din Taiwan (Taiwan – Green – Fiber) a construit o fabrică ultramodernă (care putea fi construită de noi) în care 300 de mii de PET-uri (ambalaje din plastic) se transformă într-o singură oră în fibră folosită pentru ţesături, îmbrăcăminte, saltele, pilote, perne, capitonaje, precum şi un produs numit geotextil, folosit pentru construcţia de autostrăzi. Aproape întreaga producţie este destinată exportului, doar 25% rămânând în ţară.
Este necesar, în mod imperios, ca cetăţenii să fie conştientizaţi de rolul acestor acţiuni în primul rând pentru sănătatea mediului, dar şi pentru importanţa lor economică, pentru că aşa cum spune Lavoisier „nimic nu se pierde, nimic nu se câştigă, totul se transformă”.
Am anexat o fotografie care ilustrează modul cum au fost „plantate” aceste containere. Sperăm că nu vor rămâne în acest stadiu care arată mai degrabă că au fost abandonate de către firma care a efectuat lucrarea în urmă cu aproape o lună şi că, în final, vor arăta la fel cu cele de la Beclean.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5