În acest an, peste 350 hectare împădurite integral în Bistriţa-Năsăud

• În top, ocoalele silvice Valea Ilvei, Telciu şi Dealu Negru

În cursul anului 2014 şi, în special în această primăvară, la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud au fost planificate lucrări de împăduriri integrale o suprafaţă totală de 357 hectare, dintre care 14,5 hectare sunt proprietate publică a statului şi 342 hectare reprezintă proprietate publică a unităţilor administrative-teritoriale, a declarat, la Colegiul Prefectural, ing. Daniel Pop, şeful ISV BN. Potrivit acestuia, vor fi plantaţi peste 1,78 milioane de puieţi.
De asemenea, au fost făcute completări în plantaţiile înfiintate în fondul forestier în anii anteriori, folosindu-se peste 440 mii puieţi, pe o suprafaţă de 88 ha, din care 15 hectare reprezintă pădurile proprietate publică a statului şi 73 ha sunt pădurile proprietate publică a unităţilor administrative-teritoriale.
Peste 110.000 puieţi au fost folosiţi pentru completări şi refaceri în perimetrele de ameliorare a terenurilor degradate înfiinţate în anii anteriori în raza judeţului nostrum, pe o suprafaţă de 21,9 ha afectată de seceta excesivă din anii 2012 si 2013.
În acest an, au fost cuprinse în programul de împădurire şi 15 hectare de teren aparţinând unor persoane fizice, pe cheltuiala ocoalelor silvice private din judeţ.
Peste 80% din puieţii folosiţi pentru executarea acestor lucrări sunt produşi în pepinierele proprii ale Direcţiei Silvice Bistriţa, ale ocoalelor silvice private şi în cele patru pepiniere particulare autorizate din judeţul nostru.
Potrivit ing. Daniel Pop, lucrările de plantare au fost realizate în proporţie de 98%, râmânând doar câteva hectare din zona de munte, unde persistă încă stratul de zăpadă.
„O acţiune aparte întreprinsă în această primavară o constituie plantarea în comuna Budeşti a unei suprafeţe de circa 12 ha teren degradat, inapt culturilor agricole, suprafaţă împrejmuită şi constituită într-un perimetru de ameliorare. Aici au fost plantaţi circa 60 mii puieţi din speciile salcâm şi frasin, acţiune la care au participat peste 1600 de voluntari”, a subliniat Pop.

***
Potrivit şefului ISV Bistriţa-Năsăud, la nivelul judeţului există proiecte tehnice elaborate pentru împădurirea altor 144 hectare de teren, la Nuseni şi Budeşti, în vederea obţinerii unor finanţări de la bugetul de stat, în timp ce la Sânmihaiu de Câmpie a fost identificată o suprafaţă de 15 hectare pentru care va fi realizată documentaţia.

***
După cum se ştie, potrivit prevederilor Codului Silvic, în perioada 15 martie - 15 aprilie a fiecărui an, autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură organizează o serie de evenimente reunite sub egida “Luna Plantării Arborilor”.
“Luna Plantării Arborilor” este una din cele mai importante manifestări dedicate pădurii, reprezentând o modalitate de senzibilizare a publicului şi a factorilor decizionali cu privire la importanţa pădurilor şi a rolului lor în menţinerea echilibrului ecologic. Această sărbătoare îşi are începuturile încă din anul 1872, când a debutat organizarea “sărbătorii sădirii arborilor” în S.U.A., ca o consecinţă a accentuării despăduririlor.
În România a fost organizată pentru prima dată în anul 1902 de către Spiru Haret sub denumirea “Sărbătoarea Sădirii Arborilor”. Tradiţia a fost reluată după 1989, astfel că până în anul 2008 a fost organizată sub denumirea de “Luna Pădurii”. Începând cu anul 2008, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Silvic, respectiv Legea nr. 46/2008, manifestările se desfăşoară sub denumirea de “Luna Plantării Arborilor”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5