„Academicianul Dumitru Protase la 90 de ani - Magistrul și Omul” - album omagial lansat la Muzeul grăniceresc năsăudean în cinstea academicianului Dumitru Protase

Dumitru Protase, istoric și academician este sărbătorit pe data de 24 mai 2016, începând cu ora 11.00 la Muzeul Grăniceresc Năsăudean. Evenimentul se anunță unul încărcat de emoție și este realizat prin grija directorului Muzeului grăniceresc năsăudean, dr. Lucian Vaida și a istoricului Cristian Găzdac, doctor în istorie la Oxford. Albumul, editat de Editura Mega din Cluj Napoca este realizat sub egida Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și a Complexului Muzeal și aduce un omagiu întregii activități a academicianului Dumitru Protase, care este și cetățean de onoare al orașului Năsăud de mai bine de 15 ani (Hotărârea Consiliului Local Năsăud nr.50 din 2001).
= = =
Acesta s-a născut la data de 1 februarie 1926 în satul Mocod. Urmează Școala primară la Mocod iar cursurile liceale la Gimnaziul Grăniceresc din Năsăud (1938-1946), ca premiant în fiecare an școlar. Studiile superioare le absolvă la Universitatea clujeană „Regele Ferdinand I”, astăzi „Babeș-Bolyai”, Facultatea de istorie și filologie clasică (1950), fiind bursier în anii 1946-1948. Este reținut la Universitate pentru cercetare științifică, domeniu în care dovedește multă pasiune și vocație, alegând domeniul lumii daco-romane în care se afirma Școala de cercetare științifică a profesorului clujean Constantin Daicoviciu, membru al Academiei Române.
Va lucra pe șantiere de investigare a urmelor daco-romane, în biblioteci și muzee, oferind numeroase studii revistelor și publicațiilor de specialitate. Însăși teza de doctorat a Domniei Sale (1963) reflectă aceste preocupări: Problema continuității în Dacia în lumina arheologiei și numismaticii, lucrare științifică susținută la Universitatea din București.
Obține prin concurs postul și gradul de conferențiar la Universitatea clujeană (1974) și de profesor universitar (1990), devenind șeful Catedrei de Istorie Veche și Arheologie. Promovează în paralel și o bogată activitate de cercetare, dobândind gradele și titlurile științifice cele mai înalte, dar și premiul „Vasile Pârvan” oferit de Academia Română (1974).
Firul roșu al studiilor sale de cercetare este problema continuității, atât a dacilor înainte de a fi cuceriți, cât și după cucerirea lor de către romani, dar mai cu seamă după retragerea aureliană. În acest sens, combate cu argumente indubitabile teoriile pseudoștiințifice de natură rosleriană, reușind cele mai importante volume din opera Domniei Sale: Ritualurile funerare la daci și daco-romani (1971); Autohtonii în Dacia. Dacia romană (1980), Dacia postromană până la slavi (2000); Cu numeroase studii de cercetare a participat la sesiunile științifice din țară și din străinătate, fiind cooptat și în realizarea unor volume de talie europeană: Tabula Imperii Romane (Budapesta – 1964; București – 1969);
Călătorește în scopuri de cercetare și schimburi de experiență în mai multe țări: Bulgaria, Ungaria, Italia, Grecia, Egipt, Germania, Franța, Spania etc, după care își intensifică munca de redactare a numeroase comunicări, referate, rapoarte, articole, studii etc, adică peste 260 de contribuții tipărite în țară și în străinătate, cercetări ce vor face obiectul a noi volume editate: Orizonturi daco-romane (vol. I – 1995; vol. II – 2005; vol. III – 2011); Este autor al Monografiilor castrelor de la Brâncovenești (1994), Ilișua (1997), Orheiul Bistriței și Gherla (2008);  În județul nostru a făcut cercetări la Castrul roman de la Ilișua, lăsând numeroase studii și schițe.
Foarte importante sunt participările Domniei Sale la evenimentele Năsăudului: centenarul Liceului (1963) sau Liceul la 125 de ani, la 130 sau la 140 de ani; la Zilele Năsăudului, în sesiunile științifice organizate de Primărie și ASTRA; la adunările Astrei năsăudene din 1991/Năsăud, 2004/Cristeștii Ciceului, 2007/Rebrișoara și 2009/Năsăud, când în Aula Colegiului a susținut lansarea volumului Dicționarul culturii și civilizației populare al jud. BN, vol I Țara Năsăudului, volum îngrijit de profesorul Ioan Seni, și pe care l-a prefațat. A fost prezent la Năsăud, în data de 23 Aprilie 2016, la lansarea volumului „ Academia Română la 150 de ani (1866-2016)” - „Academicienii năsăudeni”, volum realizat de prof. de istorie Ioan Seni.
Este unul dintre principalii colaboratori la ultima ediție a Istoriei României, editura Academiei (vol. II, 2001). A fost mentorul a numeroase generații de istorici sau profesori de istorie, care la împlinirea celor 70 de ani îi dedică volumul omagial Din istoria Europei Romane (Oradea, 1995), iar la 80 de ani, volumul Fontes Historiae Studia În Honorem Demetrii Protase (1046 pag., cu contribuția a peste 200 de istorici și arheologi din țară și străinătate – Italia, Anglia, Franța, Germania, Ungaria, Polonia, Croația, Austria, Spania…), volum coordonat de dr Cristian Găzdac (Năsăud) și dr. Corneliu Gaiu (Bistrița); Universitatea de Vest din Timișoara i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa (1999), Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu în 2003 și Univ. „Vasile Goldiș” din Arad în 2006. Este Cetățean de onoare al Localităților Cluj-Napoca, Năsăud și Țaga. A primit Ordinul Meritul Științific (1966) și nominalizat Om al anului, fiind inclus în ABI, North Carolina, USA (1977) și IBC, Cambridge (1998). În 2003, 21 iulie, Academia Română i-a acordat titlul de Membru de onoare.

Sursa: www.tursimnasaud.ro

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5