650 de ani de la întemeierea statului feudal Moldova

În primăvara anului 1359, Bogdan din Maramureş, împreună cu rudele şi cu o ceată, nemaiputând îndura asprimile din regatul Ungariei, au trecut munţii şi au întemeiat statul feudal Moldova, cu hotarele cuprinse între Munţii Carpaţi, Nistru şi Marea Neagră. Trebuie menţionat faptul că ţara era a Domnului Bogdan, care a împărţit ţara, numind boieri pentru administrare, aceştia urmând să dea 3 sfert domniei, 1 sfert rămânându-le lor.

Statul Moldova a existat până în 1859, când s-a unit cu Ţara Românească şi a format România. De-a lungul a 500 de ani de existenţă au avut domni vrednici şi viteji, care au ştiut să apere independenţa ţării, printre care amintim pe Ştefan Vodă (1457-1504). Alţi domnitori vrednici care au plătit cu sânge preţul demnităţii naţionale - Ion Vodă cel Viteaz (Cel Cumplit 1572-1574). Următorul domn care a încercat să dobândească independenţa Moldovei a fost Dimitrie (Dumitru Cantemir) 1710-1711, care după înfrângerea de la Stănileşti a fost nevoit să se refugieze în Rusia.

În anul 1859, Moldova se uneşte cu Ţara Românească, formând România.

Acum persistă o întrebare: urmaşii vechilor boieri îşi cer vechile domenii de administrare date cândva de întemeietorii Ţărilor Române.

Şi acum întrebarea:

Pe când un referendum naţional privind menţinerea sau nu a modului de administrare feudal în cazul în care poporul ar răspunde nu administrării feudale, pretenţiile urmaşilor boierilor ar fi declarate nule.

Vasile V. Suciu,

Domneşti

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5