550 de oieri din Bistriţa-Năsăud s-au înscris în Programul pentru comercializarea lânii

Peste 500  de crescători de ovine au depus o cerere de înscriere prin care solicită înregistrarea în Registrul unic pentru accesarea Programului de susţinere a crescătorilor de ovine şi caprine pentru comercializarea lânii, în baza HG 500/2017.

Potrivit lui Sorin Roşu Mareş, seretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, termenul limită de înscriere este 30 august, săptămâna viitoare fiind aşteptaţi toţi crescătorii de ovine, persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice.

 „Deocamdată avem 550 de crescători de ovine cu un efectiv total de peste 60.000 capete. În acest program se pot înscrie toţi crescătorii, indiferent de numărul de capete din exploataţie, însă predominant au venit cei cu efective de peste 50 sau 100 de capete. Cererea cuprinde atât efectivul de animale deţinut, cât şi cantitatea de lână estimată a se comercializa în anul de cerere. Eu cred că sunt puţini încă cei înscrişi, având în vedere potenţialul judeţului Bistriţa-Năsăud, mai ales că acesi crescători înscrişi în program vor primi bani şi pentru lâna care o vor tunde în primăvară”, a spus Sorin Roşu Mareş în cadrul unei conferinţe de presă a ALDE BN.

Mareş a subliniat faptul că oierii care nu vor să se înscrie în acest program nu vor beneficia de această subvenţie de 1 leu: „ Este foarte important să se înscrie în acest program, aşa că îi rog pe colegii de la Direcţia Agricolă ca în aceste zile rămase până la epuizarea termenului limită să meargă în teritoriu pentru a discuta cu oamenii, pentru că oamenii nu sunt informaţi”, spune Mareş.

Ce spune Nuţu Tabără?

În urmă cu cîteva zile, direcorul Direcţiei Agricole BN, ing. Nuţu Tabără a spus următoarele: „ Colegii mei au făcut pasul spre aceşti fermieri şi au mers să popularizeze programul în toate comunele, să-i ajute la întocmirea actelor în vederea înregistrării în Program.  De asemenea, în fiecare sfârşit de săptămână, avem colegi care îi aşteaptă pe fermieri la sediul Direcţiei Agricole, între orele 8-15, pentru a înregistra cererile. Estimăm că numărul acestora va creşte”.

 

Potrivit lui Tabără , la Sângeorz Băi există deja un depozit funcţional de achiziţionare a lânii, de unde lâna îmbalotată pleacă spre export în ţări precum India, Rusia sau Turcia. Se caută soluţii pentru extinderea acestei afaceri, mai ales că există spaţiu, apă curentă, electricitate şi astfel s-ar putea adăuga plus valoare produsului. De asemenea, există şi perspectiva de a prelucra lâna ca material izolant în construcţii, după cum menţiona Emil Iugan, la o discuţie cu ministrul Agriculturii, Petre Daea.

La Sângeorz-Băi, se pare că preţul este de 1 leu/kg de lână, iar anul viitor crescătorii de ovine vor mai obţine încă 1 leu/kg de lână comercializată ca ajutor de minimis.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5