4 sfaturi pentru organizarea eficienta a sculelor

Dacă ești pasionat de proiecte DIY sau îți place să lucrezi în grădină și să faci diverse reparații în gospodărie, atunci fără îndoială că ai acumulat deja o colecție impresionantă de scule și unelte. Deși acest „arsenal” este extrem de util, îți va da multe bătăi de cap dacă le ții depozitate de-a valma în magazie. Astfel, s-ar putea să pierzi mult timp și să te umpli de nervi căutând o simplă șurubelniță, pentru că nu îți mai amintești exact unde ai lăsat-o după ce ai folosit-o ultima oară. 

Poți evita însă foarte simplu astfel de situații, dacă vei organiza eficient sculele. Iată câteva sfaturi care pot să te ajute.

1. Scapă de lucrurile inutile

În primul rând, trebuie să verifici toate sculele și obiectele care s-au adunat în magazie și să faci o selecție riguroasă a celor de care ai nevoie și a celor de care te poți lipsi. În această ultimă categorie vei include sculele stricate pe care deja le-ai înlocuit cu altele, diverse piese vechi care nu îți mai folosesc la nimic și alte obiecte care îți prisosesc. Astfel, îți creezi mai mult spațiu, pe care îl poți utiliza eficient pentru sculele de care ai într-adevăr nevoie.

2. Amenajează mai multe rafturi

Rafturile sunt un excelent spațiu de depozitare în magazie, beci sau garaj, astfel că îți vor fi de mare ajutor. Le poți comanda sau ți le poți confecționa singur câteva rafturi, având grijă ca dimensiunile să se încadreze în spațiul pe care îl ai la dispoziție. Pe fiecare raft poți așeza apoi scule dintr-o anumită categorie sau le poți separa pe cele folosite cel mai des de cele de care ai nevoie mai rar.

O regulă de bază este ca uneltele mai grele să fie amplasate în partea inferioară a rafturilor, pentru a reduce riscul ruperii plăcilor pe care sunt depozitate și pentru a preveni unele accidente.

3. Folosește cutii speciale pentru scule

Cutiile speciale pentru scule sunt soluția cea mai bună pentru a păstra uneltele. Spre exemplu, cutiile de scule metalice de la Storevan.ro sunt ideale pentru păstrarea cuielor, șuruburilor și a oricăror piese metalice care s-ar pierde ușor dacă ar fi depozitate direct pe rafturi sau la voia întâmplării.

Cutiile de scule sunt de mai multe tipuri, fiecare este destinată unor categorii distincte de unelte. Au dimensiuni variabile și trebuie să fie depozitate astfel încât să poată fi oricând ușor de găsit și de utilizat.

 4. Organizează sculele după funcții specifice

Ca să poți găsi mai ușor uneltele de care ai nevoie, ar fi bine să aranjezi sculele după funcțiile lor specifice și după proiectele la care pot fi utilizate. Spre exemplu, uneltele de grădinărit trebuie să se afle depozitate la un loc, într-o anumită zonă, la fel și cele de tâmplărie, cele de mecanică etc. 

Indiferent de categoria din care fac parte, uneltele pe care le utilizezi cel mai des trebuie să se afle întotdeauna la îndemână. În ceea ce privește sculele folosite mai rar, acestea trebuie să fie protejate de praf, rugină sau umezeală, așa că este indicat să le ții acoperite sau depozitate în cutii.

După ce te-ai străduit atât să îți pui la punct arsenalul de scule, ar fi păcat ca haosul să se instaureze din nou în magazia sau garajul în care le păstrezi. De aceea, nu uita să așezi uneltele la locul lor imediat după ce ți-ai terminat treaba cu ele, iar dacă este nevoie, să le și cureți. 

Nu în ultimul rând, reține că nu trebuie să stai prea mult pe gânduri înainte să arunci la coșul de gunoi uneltele uzate sau deteriorate, care nu-ți mai sunt de folos.

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/art%C4%83-artizanat-trusa-de-scule-2815469/ 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5