31 mai ---Ziua mondiala fara tutun

Ziua mondiala fara tutun se marcheaza,in fiecare an din 1988, la 31 mai, la initiativa si sub auspiciile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Organizarea Zilei mondiale fara tutun are ca scop informarea si sensibilizarea populatiei cu privire la riscurile generate de consumul de tutun, precum si incurajarea factorilor de decizie de a lua masuri stricte in privinta produselor din tutun si constientizarea riscurilor la care se expun fumatorii.

Conform OMS, anual in lume sunt fumate 5,5 triliarde de tigari, obiceiul nociv fiind, in pofida avertismentelor de pe pachetele de tigari, in crestere apreciabila. OMS apreciaza ca anual numarul deceselor cauzate de tutun vor atinge 10 milioane de oameni, pana in 2020, numarul zilnic al fumatorilor fiind estimat la 650 milioane de oameni. Fumatul este cel mai raspandit in statele in curs de dezvoltare unde traiesc 84% dintre fumatori, parand sa fie invers proportional cu nivelul socio-economic.

Tabagismul este considerat o maladie care are toate atributele unei epidemii, tutunul aflandu-se la originea a aproximativ 25 de boli ce pun in pericol viata, pentru multe dintre ele existand posibilitatea de a fi evitate, intarziate sau atenuate daca se renunta la fumat. In fiecare an se inregistreaza circa 3,5 milioane de decese provocate de fumat. La fiecare 24 de ore mor aproximativ 100 de fumatori. Pe scara mondiala, decesele cauzate de fumat sunt in numar mai mare decat cele cauzate de SIDA, TBC, mortalitatea materna, accidente de circulatie, sinucideri si crime. Efectele negative ale fumatului nu se limiteaza la cel care fumeaza, ele rasfrangandu-se dramatic si asupra celor aflati in apropiere. Doar 15 % din fumul de tigara este inhalat de cel care fumeaza, restul de 85% putand patrunde in plamanii vecinilor.

Ar fi o dovada de mare intelepciune din partea fiecaruia dintre noi, fumatori sau nefumatori,sa meditam un pic cu aceasta ocazie,fumatorii poate fac un efort si iau “marea hotarire”iar nefumatorii nu vor face niciodata “pasul fatal”.Si in judetul nostru se vor desfasura cu aceasta ocazie actiuni de informare,constientizare, vizavi de aceasta cumplita plaga,fumatul.

Puica Gheorghe DSP BN comp. de promovare a sanatatii

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5