31 iulie - Ziua Internațională a Rangerilor

În fiecare an, în data de 31 iulie, în lume se sărbătorește Ziua Internațională a Rangerilor, proclamată oficial în 2007, la inițiativa Federației Internaționale a Rangerilor (FIR).  Vicepreședinte al FIR este un ranger român, membru al Asociaţiei Rangerilor din România.


Astăzi, după un deceniu de la proclamare, Ziua Rangerului este sărbătorită de către 63 de asociații ale rangerilor, din 46 de țări, de pe șase continente.  În România, această zi se sărbătorește începând cu anul 2013. 

”Spunem că, de Ziua Internațională a Rangerului, un ochi plânge, unul râde. Comemorăm zecile de rangeri ucişi la datorie în fiecare an de către braconieri, traficanţi şi alţi răufăcători. În ultimul an au murit mai mult de 100 de rangeri, marea majoritate fiind uciși de către braconieri. Tot în această zi celebrăm marea familie a rangerilor de pretutindeni, care se străduiesc să-şi facă datoria faţă de om şi natură”, declară rangerul australian Sean Wilmore, președintele FIR.  


Ce sunt rangerii?

Profesia ranger este introdusă, de câțiva ani, în Clasificatorul Ocupațiilor din România. Până atunci rangerii erau nominalizați ca agenți de teren, agenți ecologi și alte denumiri, dar fișa postului cuprinde tot ceea ce trebuie să facă un ranger, așa cum este stabilit la nivel internațional.

”In parcul  Național Munții Rodnei, rangerii au un rol foarte important. Pe teren, ei sunt ochii și urechile unei administrații de arii protejate. Pe baza informațiilor culese de ei, se iau deciziile de management ale Parcului”.

În aria lor de competenţă, pe teritoriul ariilor protejate, rangerii verifică respectarea legislației pe raza ariei protejate, oferă turiştilor informaţii şi ghidaj pe trasee, educă şi îndrumă publicul, ajută la refacerea semnelor indicatoare, a marcajelor, refugiilor şi a altor dotări turistice, monitorizează populaţiile de animale sălbatice, ajută cercetătorii în munca de inventariere a florei, întrețin centrele de vizitare și punctele de informare, șamd. Este o muncă foarte complexă, făcută cu multe sacrificii şi privaţiuni.

”În multe ţări rangerii sunt percepuţi, în mod simplist, doar ca organe de coerciţie, ca un fel de poliţie a naturii. Rangerul nu doreşte să fie pus în postura de a da amenzi, dar nu se fereşte să o facă dacă întâlneşte cazuri de încălcare flagrantă a legilor şi a regulilor”

Cu această ocazie Administrația Parcului Național Muntii Rodnei urează un calduros  ” La mulţi ani,  tuturor rangerilor din întreaga lume!”


Pentru informații  despre parc, accesați  www.parcrodna.ro www.facebook.com/ParculNationalMuntiiRodnei/

Pentru informatii despre Asociația Rangerilor din România, accesați www.ranger.ro; www.facebook.com/rangeriidinromania.arr/
Pentru informații oficiale  despre Federația Internațională a Rangerilor, accesați http://www.internationalrangers.org/

 

###

Director,                     

Ing. JAUCA Doina

                                            

   

                                                                                                              

                       

 

 

 

 

                                                                                 

 

         

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5