Cum împarte Primăria Bistriţa bani bisericilor şi fotbalului

300.000 de lei pentru biserici şi un milion de lei pentru clubul Gloria Bistriţa

Consilierii municipali au votat la ultima şedinţă alocarea din bugetul local a unui milion de lei pentru clubul Gloria Bistriţa şi 300.000 de lei pentru 11 unităţi de cult din oraş.

1 milion de lei pentru clubul Gloria Bistriţa

Bineînţeles, nu au lipsit reacţiile aleşilor locali. Fiecare cu ce-l doare… Consilierul PER, Alexandru Toniuc, a precizat că se abţine de la votarea proiectului de hotărâre privind alocarea unui milion de lei pentru clubul Gloria Bistriţa, precizând că nu înţelege ,,urgenţa acestui proiect de hotărâre, în condiţiile în care cea mai mare parte din sumă este direcţionată către onorarii, premii”.

Tonic a mai spus că mai degrabă ar fi direcţionat aceşti bani către lotul de copii juniori.

300.000 de lei pentru biserici

Dacă la fotbal, reacţiile au fost puţine şi nu aşa de încrâncenate ca la ultimele şedinţe, când a fost adus în dezbatere proiectul de hotărâre ce vizează alocarea a 300.000 de lei pentru 11 biserici din oraş, am asistat la un exemplu de smerenie colectivă…

De pildă, consilierul municipal PDL Gheorghe Tuţă a propus suplimentarea sumei cu 200.000 de lei, banii urmând să fie luaţi din fondul de rezervă. Directorul Direcţiei Economice Maria  Albu şi primarul municipiului Bistriţa Ovidiu Creţu i-au explicat democrat-liberalului, că aceşti bani există în fondul de rerezvă, doar că sunt prevăzuţi pentru fondul de salarii din trimestrul II, dar dacă consilierii municipali vor vota propunerea, banii vor fi redirecţionaţi către biserici. Şi de aici a început dezbaterea…

Consilierul PSD Constantin Rus a intervenit precizând că ,,trebuie să fim raţionali şi să nu ne atingem de bani care pot fi folosiţi în caz de nevoie”.

,,Rugămintea mea e să nu ne atingem de fondul de rezervă pentru anumite propuneri. Să apelăm la fondul de rezervă pentru a ajuta biserici, pentru a-şi îmbunătăţi activitatea, este o mare greşeală”, a menţionat Constantin Rus.

Colegul de alianţă, liberalul Andrei Rusu, a fost mult mai vehement şi direct. A spus cât se poate de clar că grupul consilierilor PNL nu va vota propunerea de suplimentare, enunţată de democrat-liberalul Gheorghe Tuţă. ,,Dacă banii erau solicitaţi pentru infrastructură sau iluminat public, eram de acord, dar aşa…”, a subliniat fostul viceprimar.

Gheorghe Tuţă nu a renunţat. Nu l-au convins argumentele contra. Şi a început dezgroparea trecutului: de ce la şedinţele trecute s-au putut aloca bani pentru Societatea de Concerte din fondul de rezervă şi acum nu se poate? De ce? Primarul Ovidiu Creţu a încercat să-i explice ceva, dar a fost o încercare eşuată…

În cele din urmă, după un schimb de replici între consilierul PDL Gheorghe Tuţă şi consilierul PSD Camelia Tabără, propunerea a fost supusă la vot…dar cu 7 voturi pentru, 11 voturi împotrivă şi 3 abţineri, propunerea nu a trecut.

În cele din urmă, după ,,iniţierea în postura de consilier local” a liberalului emotiv, după cum însuşi declara Sorin hangan, la prima sa intervenţie în plen, după intervenţia în stilul caracteristic a viceprimarului PSD George Avram, proiectul de hotărâre a fost supus votului şi a trecut în forma iniţială. În concluzie, 300.000 de lei din bugetul local vor fi alocaţi către 11 biserici din municipiu.

Personale…

Cum spuneam la început, nu mai pot cu smerenia colectivă când vorbim de biserici, preoţi, Dumnezeu…mă scoate din sărite ipocrizia. Mă lasă rece îndemnurile de a fi mai bun. Cum aducem în discuţie divinitatea, cum ne transformăm…unii uită sau nici ei nu au idee ce caută în viaţa lor în postura de consilieri, şi se comportă emoţional.

În ceea ce priveşte noua formulă de Consiliu Local, o părere, poate, pripită: mulţi aleşi locali, puţini consilieri.

Dar, ochii lumii vor spectacol, şi vorba consilierei PSD Camelia Tabără: cât timp presa e prezentă la şedinţele de Consiliu Local, abundăm în reacţii din partea aleşilor.

Dar, din postura de gazetar, presar sau observator, odată ce te-ai apropiat să cunoşti îndeaproape şi ieşi din rolul de spectator, începi să vezi detaliile. Dar cine are timp de detalii când spectacolul este atât de divin?

Comentarii

13/07/12 11:38
vizitator

Bravo domnilor ! Pentru biserici ( unde merge intreg publicul in general...) de 3 ori mai putin decat pentru un club de fotbal particular ! Asa intelegeti domneavoastra " sport" ? Care este efectul utilitatii publice ? La fotbal, joaca 22 de sportivi, la care stau in tribune toti ceilalti "participanti" la sport, mananca si spurca stadionul cu seminte si tot soiul de injuraturi specifice fotbalului... si dvs apreciati ca ASTA inseamna " sport" !
De ce nu sprijiniti o actiune de construire de terenuri pentru sport popular, de masa, unde lumea sa joace gratis volei,baschet,tenis,fotbal chiar... , sa faca atletism,sali de sport si bazine pentru inot, piste pentru ciclism. etc. etc. unde lumea bistriteana sa "miste"... in mod liber, neingradit ? Asta inseamna a sprijini un "sport de masa" !
Nu inteleg de ce DNA nu se sesizeaza si nu va cerceteaza, pentru aruncarea banilor publici, la un club de sport particular, privat ! De ce n-ar putea fi sprijinite si celelalte cluburi de sport, pentru celelalte discipline si de ce doar Gloria Bistrita ? Nu va suparati, dar AICI... ceva "pute"... ceva "miroase urat"... ceva nu-i in regula !
In ori ce caz, atat la Referendumul care urmeaza cat si la votarile urmatoare, o sa fim cu mult mai atenti ce si cum sa votam... ! Eu credeam, ca USL... se va ocupa de probleme "sociale"... asa cum le este doctrina politica ... nu de afaceri si smecherii cu bani publici, la societati civile particulare... !!!
Domnule primar... , domnilor consilieri locali... imi este lehamite !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5