27 de tineri în competiţie pentru Trofeul „Valeria Peter Predescu”

Peste 40 de tineri din toată ţara au trecut prin cele două preselecţii organizate la sediul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, pentru a VI-a ediţie a Festivalului—concurs de interpretare a cântecului popular „Valeria Peter Predescu”. După preselecţia pentru tinerii din judeţ, ieri, la sediul instituţiei, a avut loc preselecţia pentru concurenţii din ţară. Juriul, din care au făcut parte Alexandru Pugna – vicepreşedinte al Consiliului Judeţean şi Emilia Ometiţă – şef Serviciu Centrul Judeţean pentru Cultură (iniţiatorii festivalului), alături de artista Cornelia Ardelean Archiudean, redactorii de la Radio Târgu Mureş – Maria Costea Lirca şi TVR Cluj – Dumitru Buzoianu, prof. Ioan Lazăr, prof. Cristina Stăuceanu şi Menuţ Maximinian a hotărât ca în concurs să intre nu mai puţin de 27 concurenţi pentru că au fost foarte buni. Deşi până acum ne întâlneam cu 20 de tineri care râvneau la trofeul festivalului, anul acesta sunt cu 7 mai mulţi, iar judeţul nostru are nu cinci reprezentanţi ci opt, pentru că avem o generaţie de copii talentaţi. Vor reprezenta Bistriţa-Năsăud: Vlad Sărmaş – Bistriţa, Oana Hoza – Sângeorz Băi, Ioana Leonte – Leşu, Titus Homei – Şieu Odorhei, Ana Maria Marti – Feldru, Aurelia Leonte – Maieru, Larisa Bozbici – Dumitra, Andreea Pavelean – Tiha Bârgăului şi Răzvan Adrian Otviş - Bistriţa.
Alături de colegii lor din Maramureş, Mureş, Caraş Severin, Suceava, Bacău, Arad , dar şi Chişinău, bistriţenii vor interpreta în concurs o doină, o piesă din repertoriul propriu şi una din repertoriul Doamnei cântecului năsăudean - Valeria Peter Predescu (şi de această dată s-a văzut repertoriul amplu pe care artista l-a lăsat ca tezaur generaţiilor următoare).
Tinerii, la fel ca artiştii prezenţi în festival, vor fi acompaniaţi de Orchestra Profesionistă „Dor Românesc” condusă de maestrul Ştefan Cigu. Pentru prima dată de la iniţierea festivalului, juriul a hotărât ca interpreţii din judeţul nostru să nu poată participa la premiul publicului, astfel încât să se dea o şansă pentru ca colegii lor veniţi din ţară să fie votaţi, astfel încât numărătoarea să nu fie una pe bază de familii.
Festivalul, care se dovedeşte a fi unul dintre cele mai de amploare din ţară, debutează miercuri de la ora 18.00, la Teatrul de Vară, cu concursul de interpretare, după care vor intra în recital invitaţii de onoare – Sofia Vicoveanca, Gheorghe Turda, Cornelia Ardelean Archiudean şi Ioana Maria Ardelean, dar şi grupul Valeria Peter Predescu, coordonat de Alexandru Pugna.
Joi, de la ora 18.00, sunteţi aşteptaţi la Gala laureaţilor, iar apoi la recitalurile extraordinare susţinute de Angela Buciu, Florica Bradu, Maria Lia Bologa, Alexandru Pugna, Anuţa Motofelea şi Lavinia Chifor.
Evenimentul, realizat de Consiliul Judeţean şi Centrul Judeţean pentru Cultură, este prezentat de Miruna Ionescu, realizatoare de emisiuni la televiziunea publică şi preluat de Televiziunea Română, prin TVR 3. Intrarea fiind liberă, sunt aşteptaţi bistriţenii în număr cât mai mare, astfel încât să dovedim, la fel ca în anii trecuţi, că suntem iubitori ai folclorului adevărat şi că preţuim unul dintre cele mai importante nume pe care le-a dat cântecul românesc – Valeria Peter Predescu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5