Pilula de sănătate

21 martie Ziua Mondiala a Sindromului Down sau ocazia de a renunta la prejudecati!

Scopul acestei zile este de a informa şi de a atrage atenţia societaţii şi autorităţilor asupra acestui sindrom, pentru dezvoltarea toleranţei şi deschiderii faţă de incluziunea socială a persoanelor cu Sindrom Down. De asemenea, se urmăreşte promovarea valorizantă a posibilităţilor persoanelor cu Sindrom Down, punându-se accentul pe faptul că sunt parte a societăţii în condiţiile în care au un mediu adaptat şi că pot practica sportul, dansul, pot realiza obiecte artistice, lucra, aducându-şi astfel în mod constructiv aportul la dezvoltarea societăţii din care fac parte.
Pentru cea mai mare parte a persoanelor adulte cu sindrom Down din România, viitorul profesional este inexistent. Chiar după absolvirea unei forme de învățământ, adulții cu acest sindrom urmează să devină casnici, deși există joburi pe care le duc la bun sfârșit mai bine decât o persoană normală. De vină este lipsa de deschidere a societății, dar și a programelor specifice dedicate integrării profesionale. Pe piata muncii din Romania marea majoritate sunt refuzați, cu toate că pot fi integrați. Există activități pe care le fac mai bine decât noi, cum ar fi sortarea obiectelor.
Cu toate că Sindromul Down reprezintă o provocare, majoritatea persoanelor cu această afectiune pot duce o viată normala, fericită si activă. Multe dintre provocari sunt în relatie cu disfunctia cognitivă (retardul mintal) și problemele de sănătate. Persoanele cu Sindrom Down sunt predispuse la anumite boli si afectiuni, precum hipotiroidism sau alte probleme de sănatate, cum ar fi pierderea auzului sau infectii respiratorii.
O alta problemă este legată de faptul că nu există suficienti terapeuti. De asemenea, în România nu sunt multi medici care să cunoască în amănunt problematica acestui sindrom , bolile asociate. Ar trebui să existe endocrinologi care să se priceapă foarte bine la tiroidă, pentru că acesti copii dau în hipertiroidism sau hipotiroidism si trebuie foarte atent urmăriti.. Nici în ceea ce priveste terapia specializată lucrurile nu stau mai bine. Ar trebui sa existe specialisti care să ajute acesti copii în dezvoltarea lor ca persoane, ca entităti.
Alăturaţi-vă deci cauzei de a crea o voce unică la nivel national care pledează pentru drepturile, incluziunea şi bunăstarea persoanelor cu sindrom Down.
Soc. Mirela Parker DSP BN comp. de promovare a sanatatii

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5