2010 – an de realizări pentru Casa de Cultură din Beclean

Întreaga activitate a instituţiei a fost canalizată pe îndeplinirea în totalitate a sarcinilor şi preocupărilor pentru promovarea folclorului din zona noastră, desprinse din contractul încheiat cu Primăria oraşului Beclean pentru anul care abia s-a terminat.

Paralel cu aceste două laturi esenţiale, colectivul artistic al instituţiei a fost mereu o prezenţă activă în viaţa spirituală a oraşului, marcând de fiecare dată evenimentele importante din viaţa ţării. Au fost pregătite şi prezentate spectacole folclorice dedicate unor evenimente de mare importanţă ale oraşului, având o paletă diversificată şi programe adecvate evenimentului: 24 ianuarie, 8 martie, 1 iunie, 1 decembrie.

În atenţia institutiei pe tot parcursul anului care s-a scurs a fost o bună organizare şi planificare a muncii specifice instituţiei fără a neglija problemele de ordin financiar şi gospodăresc, contribuind într-o mai mare măsură la întregirea bazei materiale şi a aparaturii de practică culturală atât de necesare desfăşurării activităţii corespunzatoare. Din acest punct de vedere putem menţiona finalizarea costumelor populare atât la fete cât şi la băieţii din zona codrului, precum şi dotarea cu aparatură de sonorizare corespunzătoare. Pe planul organizării muncii potrivit unui plan de muncă bine ancorat la necesităţile momentului, acest lucru s-a realizat prin respectarea cu rigurozitate a programului de repetiţii precum şi cele care ţine seama de munca administrativă a instituţiei. Pe lângă dansurile care au fost permanentizate aducând corecţiile corespunzătoare privind ţinuta scenică, expresia feţei în timpul jocului mişcărilor ritmice precum şi asigurarea unui fond muzical corespunzător.

O muncă susţinută a fost depusă şi în pregătirea soliştilor şi a instrumentiştilor aplicând metode specifice compartimentului respectiv. În activitatea de fiecare zi a stat şi stă în continuare selecţia şi pregătirea unor tineri în vederea integrării lor în ansamblu pe tot parcursul anului. La ora bilanţului se poate afirma că la Beclean există un grup de tineri bine integraţi în marea familie a tinerilor talentaţi din judeţ, ei participând la diferite manifestări şi concursuri la nivel de judeţ şi din ţară cu rezultate foarte bune.

,,Pornind de la ideea educării prin muzică, de altfel şi un deziderat al instituţiilor de cultură, a existat preocuparea mai îndeaproape în a-i face pe tinerii aspiranţi la actul cultural să înţeleagă mai bine valoarea, sensul şi obligaţia de valorificare a portului şi cântecului popular din zonă precum şi a cunoaşterii mai temeinice a secretului în obţinerea unor rezultate remarcabile în domeniu. Fără o cunoaştere profundă şi o muncă susţinută în asimilarea unor cunoştinţe necesare, rezultatele nu vor apărea degrabă”- spune directorul instituţiei, domnul George Harosa.

Având experienţa anilor trecuţi, când în cadrul instituţiei s-au format atât solişti dansatori, solişti vocali dar şi instrumentişti, au fost aplicate şi în anul trecut un set de programe aplicative în demersul de a pregăti tineri la instrumente muzicale - vioară, acordeon – în scopul de a încadra în formaţie, asemenea cu anii precedenţi când doi tineri instrumentişti s-au integrat perfect în cadrul instrumentiştilor din ansamblu, la fel şi tineri dansatori şi solişti.

Aşa cum se ştie, ansamblul folcloric Someşul făcând parte din Federaţia Naţională de Folclor cu sediul în Bistriţa, am căutat atât cât a fost posibil din punct de vedere financiar să răspundem solicitărilor federaţiei în participarea ansamblului la diferite manifestări culturale organizate de aceasta.

Participări de excepţie au avut formaţiile beclenare la Festivalul ,,Armonii de primavară,,Vişeul de Sus, Dealul Ştefăniţei, Telciu, Măsura oilor de la Ilva Mare, ,,Zilele Bistriţei,,, Runcu Salvei, Rapsodia Trişcaşilor de la Leşu Ilvei, Mirceştii de Câmpie si multe alte spectacole susţinute cu diferite ocazii.

Deasemenea ca urmare a prestigiului de care se bucură, Ansamblul ,,Someşul,, a fost nominalizat de conducerea Federaţiei Române de Folclor pentru a participa la un mare şi prestigios festival în prima parte a lunii august în Grecia.

S-a mai participat la Festivalul de la Dealul Ştefăniţei în luna aprilie, Cireşoaia în luna mai, Armonii de primăvară de la Vişeul de Sus în luna iunie, Festivalul „Cu strămoşii la gureţe”, Budeştii de Câmpie, Urmeniş în luna august, Telciu, Susenii Bârgăului, Rapsodia Trişcaşilor în octombrie, Festivalul Păcurăritului Dealul Şetref - Romuli.

S-a colaborat cu Centrul de Cultură Judeţean Bistriţa în demersul lor pentru depistarea şi afirmarea unor solişti din judeţ care sunt dotaţi cu calităţi deosebite, atât solişti vocali cât şi instrumentişti. Această acţiune a fost organizată pe centre, orchestra de la Beclean asigurând acompaniamentul pentru solişti din centrele Beclean şi Reteag, având o prestanţă foarte bună, scoasă în evidenţă de conducerea centrului.

Nu trebuie uitat nici sprijinul permanent primit din partea Consiliului Local al primăriei oraşului, în organizarea sărbătorii „Înstruţatul boului” din localitatea Figa, unde au fost invitate formaţii de prestigiu printre care amintim Cununa de pe Someş al Centrului municipal Bistriţa – director Dorel Cosma – precum şi în organizarea Zilelor oraşului Beclean pentru secţiunea folclor şi la inaugurarea Complexului Balnear ,,Băile Figa,,.

Trebuie amintită şi prezenţa ansamblului nostru la diferite manifestări organizate în satele şi comunele judeţului. În urma solicitărilor făcute s-a participat şi au fost susţinute spectacole în localităţile Cociu –luna februarie, de zilele comunei Runcu Salvei, Telciu, Leşul Ilvei, Căian, Dumbrăviţa, Spermezeu şi exemplele ar putea continua.

O altă latură pozitivă care ne arată că munca noastră dă rezultatele pe care le dorim este şi participarea unui număr mare de solişti la concursuri şi înregistrări la televiziunile din judeţ, AS TV, TV Bistriţa, precum şi la ETNO TV, televiziunea FAVORIT.

Pe parcursul anului instituţia de cultura beclenară a fost gazda multor acţiuni culturale şi spectacole folclorice susţinute de formaţii de prestigiu din judeţ şi din ţară, iar la sfârşitul anului a fost gazda unui Festival de Colinde, unde au participat şi formaţiile locale şi invitaţi de marcă din ţară. Trebuie remarcat că la acest festival al colindelor au participat formaţii din diferite confesiuni religioase, penticostali, greco-catolici, ortodocşi etc., acest lucru demonstrând că muzica şi cultura nu au graniţe, sunt un bun al întregii omeniri.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5