2010-Anul european de luptă împotriva sărăciei

Comisia Europeană şi preşedinţia spaniolă a Uniunii Europene au lansat Anul european 2010 de luptă împotriva sărăciei şi excluziunii sociale.

Sub sloganul „Stop sărăciei acum!”, campania are drept obiectiv plasarea luptei împotriva sărăciei – care afectează direct un european din şase – în centrul atenţiei în întreaga UE în decursul anului 2010. Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Durão Barroso, şi prim-ministrul spaniol José Luis Rodriguez Zapatero au inaugurat evenimentul printr-o ceremonie de lansare care a avut loc la Madrid.

„Combaterea sărăciei şi a excluziunii sociale face parte integrantă din efortul de a ieşi din criză. Mult prea frecvent, tocmai persoanele cele mai vulnerabile dintr-o societate sfârşesc prin a fi cel mai tare lovite de impacturile unei recesiuni. Din aceste motive, Anul european 2010 trebuie să acţioneze ca un catalizator pentru a spori sensibilizarea şi a impulsiona construirea unei societăţi mai favorabile incluziunii, care face parte integrantă din viitoarea strategie a UE pentru anul 2020 pe care am propus-o” a subliniat preşedintele Comisiei, José Manuel Durão Barroso.

Aproape 80 de milioane de europeni (17% dintre cetăţenii din întreaga Uniune Europeană) trăiesc la ora actuală sub pragul sărăciei. Acest fapt alarmant a provocat o puternică reacţie a opiniei publice. 89% dintre europeni doresc acţiuni urgente din partea guvernelor lor pentru a soluţiona această problemă. În timp ce majoritatea oamenilor consideră că guvernul lor este principalul responsabil în această privinţă, 74% dintre cetăţeni aşteaptă în acelaşi timp ca Uniunea Europeană să îşi asume un rol important.

,,Anul european 2010 are drept obiectiv sensibilizarea faţă de cauzele şi consecinţele sărăciei în Europa, atât a actorilor-cheie, cum sunt guvernele şi partenerii sociali, cât şi a publicului larg. În plus, se doreşte mobilizarea acestor parteneri diferiţi în lupta împotriva sărăciei, promovarea integrării sociale şi a incluziunii şi încurajarea adoptării de obiective clare în elaborarea de politici la nivelul Uniunii şi al statelor membre, pentru lupta împotriva sărăciei şi excluziunii sociale”, se precizează în comunicatul de presă emis de Centrul Europe Direct Bistriţa.

Campania de comunicare a Anului european de luptă împotriva sărăciei şi excluziunii sociale va cuprinde un concurs pentru jurnalişti, o iniţiativă artistică şi două „săptămâni obiectiv” (mai şi octombrie), în care se vor concentra diferite evenimente. Anul se va încheia printr-o conferinţă recapitulativă la Bruxelles, la 17 decembrie, sub preşedinţia belgiană a Uniunii Europene.

Mai multe detalii pe site-ul Centrului Europe Direct Bistriţa sau pe pagina de internet a Campaniei: http://www.2010againstpoverty.eu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5