2009 – Anul Boului

La începutul anului 2008, imediat după mahmureala de după sărbători, mass-media se grăbea să anunţe omenirea despre începutul anului Şobolanului care, după zodiacul chinezesc însemna un an de prosperitate şi de creştere economică nemaiîntâlnită. Pentru că trăim în umbra hazardului şi a întâmplării, drept urmare naivii îmbuibaţi s-au grăbit să se aprovizioneze cu şobolani-bibelouri, cei vii provocându-le greaţă, pentru a le aduce opulenţă şi noroc chiar fără muncă.

Au urmat, spre sfârşitul lunii ianuarie a aceluiaşi an, lucrările Forumului Economic Mondial de la Davo - Elveţia, cu o agendă încărcată, dominată de gravitatea crizei economice americane şi de ameninţările recesiunii mondiale. Mitul zodiacului chinezesc a estompat întrucâtva temerile în acest sens dar care, din păcate, s-au adeverit. Anul Şobolanului simţindu-şi prezenţa-i benefică doar în ţara-mamă – China, care a realizat în 2008 o creştere economică spectaculoasă, unică în lume, dar mai redusă ca aceea din 2007.

Drept urmare, zodiacul chinezesc nemaiavând credibilitate în restul lumii lovită de criza economică, singurul mit în care va crede în continuare aceasta fiind banul care, încorporat în conştiinţa umană este măsura tuturor lucrurilor, în oglinda deformată a astrologiei, omul descoperind felul în care alte puteri, oculte, nu astrale, trag sforile destinului său.

Dacă pentru chinezi şobolanul reprezintă simbolul bogăţiei, dar şi al cupidităţii, al activităţii nocturne, pentru români acesta reprezentând doar simbolul economiei subterane, principala cauză, printre altele a dezastrului economic de azi al ţării. Poate că s-au dus vremurile când omul, dominat de simţământul necunoaşterii şi al neputinţei, şi-a construit un univers mitologic în care şi-a refugiat visele, destinul, personificate în zei sau fiinţe malefice, puterea informaţiei, raportată azi la viteza luminii, diminuând rolul astrelor în destinul uman, iar cele două forţe supuse legilor fizicii: gravitaţia şi electromagnetismul deformând imaginea universului mitologic.

Simbolic, anul Şobolanului s-a dus, dar acest animal dizgraţios, construind labirinte subterane, va roade în continuare sacul statului, iar şobolanii-bibelouri vor fi făcuţi ţăndări, vinovaţi fiind de ratarea misiunii lor zodiacale.

Anul 2009 va sta sub semnul zodiacal al Boului, care a preluat de la Şobolan o situaţie economică dezastruoasă la nivel global, pe care Boul, simbol al bunătăţii, calmului, forţei liniştite, al puterii de muncă şi de sacrificiu, va trebui să-l “gestioneze”, din toate forţele-i simbolice rămânându-i doar cea a sacrificiului. Este vorba, desigur, despre sacrificiul divin, o recunoaştere de către om a supremaţiei divine, numai că sacrificiul existenţei, martiriul, nu are niciun fel de valoare decât în măsura în care jertfirea vieţii noastre de muritori atestă existenţa unei vieţi superioare.

Urmează deci, în lumea de azi îngropată într-o criză economică globală, o etapă a sacrificiului şi a supravieţuirii, iar cei care supravieţuiesc în lupta acerbă pentru existenţă sunt cei mai adaptaţi. În ceea ce îi priveşte pe români, aceştia sunt obişnuiţi, adaptaţi la tot felul de întâmplări cruciale din istoria lor zbuciumată, aşa că se poate spune că, pentru românul de rând, aproape totul este o obişnuinţă şi nu o necesitate, spre marele său noroc, sub care a supravieţuit. Aşadar, să nu disperăm şi să încercăm să fim de acord cu maxima filozofului nebun Nietzche: “să faci din disperarea cea mai profundă speranţa cea mai invincibilă”, maximă care chiar pe autorul ei l-a ocolit, însă pentru români, sepranţa fiind singurul sentiment datorită căruia a supravieţuit.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5