20 Martie- Ziua Mondială a Sănătății Orale

Este frustrant să vezi copii de trei ani cu carii și cu complcații ale cariei dentare.

Este foarte greu, aproape imposibil să tratezi astfel de copii,în condițiile unui cabinet obișnuit .Cauzele prin care aceste carii își fac apariția atît de curând țin de cauze multiple: alimentația și starea de sănătate a femeii însărcinate,mai ales în primele 3 luni,când au loc procese de histodifererntiere, organogeneză și morfogeneză, moment în care începe dezvoltarea regiunii capului și implicit a organului dentar;altă cauza ar fi modul în care tînăra mamă își continuă și în lăuzie un mod de alimentație nesănătos, neglijența în igiena proprie,alimentația nesănătoasă a copilului ,o zestre genetică deficitară, toate acestea putând duce la apariția precoce a distrofiilor dentare la dinții de lapte.Cât de simplu ar fi ca în fiecare familie,fiecare membru al familiei să aibă periuța și pasta de dinți corespunzătoare vârstei și să le folosească în mod corect! Ce bine ar fi ca de la vîrsta de 2 ani a micuțului,să vie în vizită la medicul stomatolog pentru prima oară și să fie cunoscut astfel și cabinetul stomatologic! Cu timpul, vizitele se pot permanentiza cu o periodicitate de maximum un an de zile.

Anul trcut în judetul Bistrița-Năsăud, timp de 2 luni(aprilie și mai), s-a desfășurat un parteneriat binevenit și eficient bazat pe voluntariat între:Direcție de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, Inspectoratul Școlar Județean, Clubul Lions și Colegiul medicilor stomatologi, de foarte bună calitate.S-au efectuat un număr de circa 45-50 lecții de educație a sănătății orale, dublate de lecții de igienă generală și stil de viată sanatos, la școli din județ aflate în zone defavorizate, cu care prilej au fost dăruite copiilor din grupul țintă, 6-10 ani, un număr de 2300 periuțe și paste de dinți și materiale informative privind sănătatea orală și igiena personală. La aceste acțiuni au participat circa 30 de medici și asistenti medicali, precum și cadrele didactice din școlile respective însoțiți de membri ai Clubului Lions,care pe bază de voluntariat au avut o activitate deosebită, și personal le mulțumesc din suflet.

Am întîlnit cu acest prilej, copii care nu aveau deloc periuțe și pastă de dinți, alți copii care nu știau să le folosească corect,și copii care nu au fost niciodată la un cabinet de stomatologie. Trist dar adevărat! Oare familiile în care trăiesc, ce ar avea de spus?
De mulți ani încoace ne așteptăm, noi medicii stomatologi, să fie realizat un program național de profilaxie stomatologică care să se întindă pe câțiva ani,și care să vizeze în special zonele rurale, defavorizate. După părerea mea, era ușor de conceput un parteneriat între Ministerul Sănătății și Familiei, Ministerul Învățământului, Colegiul medicilor dentiști, care să realizeze acest plan benefic pentru sănătatea dentară a micuților. Prin acest plan s-ar putea evita multe afecțiuni ale țesuturilor moi din cavitatea bucală precum și a dinților. S-ar putea depista anomaliile dento-alveolare din timp, leziunile preneoplazice , precum și deprinderea unor reguli elementare de igiena personală.
Rămâne că noi stomatologii, mânați de o conștiință sinceră, să încercam și pe viitor, să oferim acestor copii, sfaturi și îngrijiri benefice sănătății lor,și prin unele sponsorizări să ne continuăm bunele intenții.
În județul nostru există cabinete stomatologice școlare în mediul urban (cinci în municipiul Bistrița, câte unul la Centrul de educație incluzivă și la Liceul Tehnologic special Sfânta Maria, și de asemenea câte unul la Năsăud,la Sângeorz-Băi, urmând să se ocupe postul în curând,și sperăm să se înființeze în viitor unul și la Beclean.

La Beclean sunt 2123 copii între 3 și 18ani, care nu beneficiază de tratamente stomatologice gratuite fiind nevoiți să meargă la cabinet particular… Sper ca în viitorul apropiat , Primăria și Consiliul local să se aplece puțin și asupra acestei probleme. Salut inițiativa conducerii Liceului Radu Petrescu din Prundul- Bârgăului pentru infințarea unui cabinet școlar pentru boli generale și stomatologie, foarte util elevilor din zonă.

În încheiere doresc să mulțumesc tuturor colegilor mei stomatologi pentru promtitudinea și devotamentul cu care răspund tuturor activităților și tratează micuții pacienți, precum și DSP B-N și ISJ B-N pentru parteneriatul și colaborarea fructuoase!

Va doresc o primăvară frumoasă!
Medic primar Marius Pop
Președintele Colegiul medicilor stomatologi

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5