20 de gospodine, în bucătăria “Ținutului Haiducilor”

Așezat pe un teren fertil, punct comun al relațiilor dezvoltate în timp pe axa urban – rural între locuitorii lui, “Ținutul Haiducilor” are, dincolo de toate premisele turistice cu potențial de amplificare, bucătăria lui: cu produse specifice cultivate în teritoriu, a căror piață de desfacere se găsește la Beclean, cu rețete tradiționale, cu bunuri agricole de origine vegetală, animală și chiar piscicolă produse aici.
Dincolo de truismul constatărilor că zootehnia, atâta câtă a mai rămas, și cultivarea fructelor și a legumelor sunt, de când lumea și pământul, ocupațiile aducătoare de venituri primare (și) în această zonă, 20 de gospodine s-au gândit că toate acestea pot fi mai bine identificate, pregătite, valorificate și promovate. Așa au ajuns să înceapă, în jurul Grupului de Acțiune Locală, constituirea într-o Asociație care să facă intențiile posibile: Danci Gizella din Uriu (președinte Consiliu Director), Adriana Oros din Cuzdrioara (Consiliul Director), Oana Bodiu din Beclean (Consiliul Director), Carmelina Dincu, Ana Maria Vaida, Viorela Raluca Socaci (Dej), Kiss Corina Amalia, Paraschiva Socaci, Margareta Koo (Braniștea), Fustos Katalin (Cireșoaia), Gal Tunde, Gal Rakhel, Florina Iftimi (Ciceu Giurgești), Emilia Clapa (Dumbrăveni), Rozalia Pintea, Viorica Pintea, Lenuța Florea (Ciceu Giurgești), Adina Deneș (Beclean), Florentina Tușa (Beclean), Floarea Androne (Runcu Salvei). Aflată la stadiul stabilirii statutului și a actului de înființare, aceasta își propune evidențierea unei gastronomii proprii “Ținutului Haiducilor”, pornind de la punerea în valoare a rețetelor din cămara bunicii și ajungând până la participarea la târguri și expoziții, crearea unei baze de date cu mâncărurile tradiționale de aici, organizarea unor întâlniri de tip șezătoare în jurul meselor gătite prin activități dedicate, recunoașterea autenticității prin înregistrarea și atestarea acestora conform legislației în vigoare, asigurarea condițiilor pentru procesare și obținerea de produse alimentare finite, la standardele impuse de piață, de consum.
Becleanul are capacitatea de a asigura resursele umane, financiare și economice pentru a susține o strategie de dezvoltare locală viabilă, fapt care a făcut ca regruparea comunelor învecinate să fie o opțiune naturală. Chiar dacă zonele periferice resimt și influențele exercitate de alți poli – Cuzdrioara, dinspre Dej; Zagra, dinspre Târgu Lăpuș și Năsăud; Runcu Salvei, dinspre Năsăud – aceste forțe n-au fost suficient de puternice pentru a sparge unitatea teritoriului și a GAL-ului, fapt dovedit și prin reconfirmarea dorinței acestor localități de a face parte din “Ținutul Haiducilor” la a doua depunere a Planului de Dezvoltare Locală.
Organizație non-profit ce reunește 61 de parteneri publici, privați și din sectorul asociativ, provenind din 13 localități ale județului Bistrița-Năsăud și una din Cluj, s-a înființat cu scopul de a-și dezvolta pe bani europeni comunitățile locale. În condițiile în care bugetele proprii sunt insuficiente pentru derularea unor proiecte menite să producă schimbări evidente la nivelul comunităților sau dezvoltarea vizibilă a propriilor afaceri, autoritățile publice, întreprinzătorii și ONG-urile din Cuzdrioara, Ciceu Mihăiești, Petru Rareș, Uriu, Braniștea, Ciceu Giurgești, Negrilești, Căianu Mic, Spermezeu, Târlișua, Zagra, Chiuza, Runcu Salvei și Beclean au plecat împreună pe același drum, conștienți că o dezvoltare coerentă a întregii zone nu e posibilă fără asocierea în măsură să atragă finanțări nerambursabile. Mobilizarea a venit în baza priorităților stabilite: autorități publice și persoane fizice au scris proiecte, le-au înaintat spre finanțare și… au câștigat. Pe teritoriul GAL “Ținutul Haiducilor” s-au acordat finanțări și s-au semnat contracte pentru 14 proiecte asumate de administrațiile locale și 19 provenite din sfera privată. Pe rol se află implementarea unei inițiative de cooperare ce reunește întregul teritoriu al “Ținutului”, pentru realizarea e-COOP DETA (Durabil, Ecologic, Tradițional, Autentic) – Cooperativa rurală, instrument de coordonare a marketing-ului rural. Așa se face că localitățile de aici au început să-și schimbe fața, pe bani europeni: clădiri cu funcționalitate socio-culturală reabilitate, terenuri de sport multifuncționale construite, spații verzi și parcuri amenajate, micro-ferme dezvoltate și dotate cu utilaje pentru agricultură și zootehnie performantă, pensiuni pregătite să primească turiștii

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5