Mihai Eminescu la Năsăud

165 ani de la naşterea poetului

15 ianuarie 2015, ora 10, „km 0”, în Piaţa Centrală a oraşului, la bustul lui Eminescu, la trecerea a 165 ani de la naşterea poetului nepereche, a fost întâlnirea năsăudenilor care nu l-au uitat.
I-au adus un omagiu: primarul oraşului Năsăud – prof. Mircea Romocea, prof. Ioan Seni – preşedintele Despărţământului Năsăudean Astra, însoţit de un grup consistent de astrişti (Mircea Pop, Traian Gheorghe Dascălu – donatorul bustului în 2009, Floarea Pleş – preşedinte Cerc Astra oraş Năsăud, familia Mititean, familia Berceni, Ovidiu Maghiar, prof. Grumezea – directorul Bibliotecii „Veronica Micle”, profesori, elevi), prof. Mărioara Secheli – directorul Şcolii Gimnaziale „Mihai Eminescu” şi preotul Lucian Greabu, Silviu Rus – directorul Casei de Cultură „Liviu Rebreanu” .
Au fost depuse coroane de flori pe acorduri din lirica poetului în interpretarea grupului „Năsăudeanca” condus de Liviuţa Istrate şi elevi de la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu”, care au continuat omagierea părintelui lor spiritual în Clubul şcolii, începând cu ora 12.00, sub îndrumarea dascălilor şi a conducerii şcolii.
Poetul, prozatorul şi jurnalistul român Mihai Eminescu, născut pe 15 ianuarie 1850, la Botoşani (sora sa Aglaie Drogli susţine că locul naşterii trebuie considerat satul Ipoteşti) este socotit de critica literară postumă, dar şi de cititorii operei sale, ca fiind cea mai importantă voce poetică din literatura română, creaţia sa aparţinând unui romantism literar relativ întârziat. În acelaşi timp, publicistica sa oferă o radiografie a vieţii politice, parlamentare sau guvernamentale a epocii sale. A fost şi un adevărat cronicar al momentului epocii. În 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineaţa, poetul a murit în sanatoriul doctorului Şuţu, fiind înmormântat la umbra unui tei din Cimitirul Bellu, în 17 iunie. A fost ales, post-mortem (28 octombrie 1948) membru al Academiei Române. A participat, în perioada 27-28 august 1866, la Adunarea Anuală a Astrei de la Alba Iulia. Manuscrisele poetului au fost dăruite Academiei Române în 1902.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5