Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii, marcată la Bistriţa

Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii a fost marcată la Bistriţa printr-un ceremonial organizat în Piaţa Petru Rareş, la Monumentul Revoluţiei.

         Ceremonia militară şi religioasă a debutat cu acordarea onorului militar pentru col. Cristinel-Dumitru Colibaba, comandantul Brigăzii 81 Mecanizate „General Grigore Bălan”, şi pentru primarul municipiului Bistriţa, Ioan Turc, şi intonarea Imnului Naţional. O slujbă de pomenire a eroilor Revoluţiei române din 1989, a victimelor dictaturii comuniste şi a tuturor eroilor neamului românesc a fost oficiată de către protopopul ortodox Alexandru Vidican, preotul de garnizoană Cristian Marţian şi preotul greco-catolic Ioan Frişan.

         Prefectul Teofil Cioarbă a transmis mesajul premierului Marcel Ciolacu, în care s-a punctat faptul că Revoluția Română din Decembrie 1989 a fost momentul în care idealul libertății a învins teroarea puternic instaurată în rândul populației. "Avem datoria morală față de toate victimele inocente care și-au pierdut viața și față de cei care, la Revoluția de la 1989, s-au jertfit în numele unui ideal, să nu permitem distorsionarea faptelor trecutului. Mulți dintre cei cărora în urmă cu 34 de ani le-au sângerat rănile așteaptă încă să li se facă dreptate. Ei și întreaga societate românească trebuie să cunoască adevărul istoric pentru a înțelege trecutul. Iar pentru a ne proiecta corect viitorul, este nevoie să educăm tinerele generații în spiritul libertății, toleranței, conștiinței democratice și combaterii tendințelor extremiste și xenofobiei. Exprimarea liberă a opiniilor, opțiunea dialogului, firești și necesare într-o democrație, nu ar fi fost posibile fără înlăturarea regimului comunist opresiv", a spus prefectul Teofil Cioarbă.

Libertatea, o componentă firească a societății noastre, trebuie, însă, protejată permanent pentru memoria trecutului și siguranța viitorului european al României.

         Primarul Ioan Turc a menţionat că comemorăm 34 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, prin omagierea tuturor celor care au luptat şi s-au jertfit de-a lungul perioadei comuniste, pentru ca această ţară să devină mai bună şi mai dreaptă.

         „Astăzi ne gândim mai profund la momentul 1989, ne amintim de unde am plecat şi de ce au fost necesare atât de multe sacrificii pentru ca astăzi să putem să spunem că România este într-o stare mult mai bună. Ştiu că sunt români care încă sunt nostalgici după regimul comunist, şi nu o spun ca blam, pentru că este o realitate, pentru că asimilează regimul comunist cu un fel de stabilitate economică. Atunci un absolvent primea un loc de muncă, un apartament, dar regimul comunist a însemnat şi altceva, o cenzură puternică, nu aveam dreptul să călătorim, drepturile civile şi politice erau încălcate grosolan, penuria de alimente, de medicamente, de combustibil era o realitate, frigul din apartamente, întunericul din casele românilor. Ne gândim la drumul pe care l-am parcurs şi la ce ar trebui să facem în viitor pentru ca ţara noastră să se dezvolte. Cu toate poticnelile, împotriva tuturor sincopelor, am făcut paşi importanţi, suntem ţară membră NATO şi UE (...). Pe lângă ceea ce trebuie să facem ca progresul economic şi securitatea ţării să fie asigurată cred că avem obligaţia de a ne prezerva identitatea naţională în convergenţă cu valorile UE”, a transmis primarul Ioan Turc, edilul municipiului Bistriţa a cerut clasei politice să dea dovadă de onoare în competiţia politică.

         Nu în ultimul rând, preşedintele Asociaţiei 22 Decembrie Bistriţa, George Avram, a punctat câteva dintre reperele acelor zile, la Bistriţa şi în toată ţara, amintind şi de eroii martiri din judeţul nostru – Ioan Sabău şi Cristian Remus Bucur, Nagy Francisc, Leontina Bâgiu (ultimii doi împuşcaţi la Timişoara). „Cu respect ne aducem aminte de acei tineri care au ieşit în stradă, cu piepturile goale, cu un singur ideal: răsturnarea regimului totalitar, o viaţă mai bună pentru ei şi urmaşii lor. La 34 de ani ne revine obligaţia de a le cinsti memoria şi de a le păstra vie amintirea prin a fi puşi la loc de cinste în istoria neamului românesc”, a mai spus George Avram.

         La Monumentul Revoluţiei au fost depuse coroane de flori, din partea oficialităţilor şi a Brigăzii 81 Mecanizate „General Grigore Bălan”, ceremonialul încheindu-se cu defilarea Gărzii de Onoare.

         La eveniment au participat prefectul Teofil Cioarbă şi subprefecţii Ioan Zăgrean şi Atilla Decsei, primarul Ioan Turc şi viceprimarul Sorin Hangan, vicepreşedinţii CJ – Camelia Tabără şi Ciprian Kecskes Simionca, senatorul Ovidiu Florean, şefi de instituţii deconcentrate, reprezentanţi ai instituţiilor militarizate din subordinea MAI, membri ai Asociaţiei 22 Decembrie Bistriţa. 

Comentarii

22/12/23 14:25
Iuliu

Motto:
„Pot să spun că sunt fericit într-o ţară condusă de Marcel Ciolacu? Asta e nenorocirea noastră” / „Revoluţia a fost o iluzie, ruşinea pe care o trăim acum. Moştenitorii comuniştilor au pus mâna pe putere, au furat toţi banii”
(Victor Rebengiuc , între teatru și Marcel Ciolacu)

A fost sau n-a fost revolutie la Bistrita? Aceasta-i intrebarea. Chiar dacă in 22 decembrie 1989, la Bistrita nu s-a tras niciun foc de armă, o serie de personaje locale au obţinut certificate de revoluţionar şi beneficiază de o grămadă de avantaje. Indemnizaţia de revoluţionar este de aproximativ 2.000 de lei pe lună, la care se adauga o serie de alte avantaje. Prin urmare la Bistrita a fost o revolutie de catifea, cu revolutionari de carton. Referitor la cei trei eroi invocati, trebuie mentionat ca acestia nu au nici o legatura cu revolutia bistriteana.
Ioan Sabau a fost impuscat in cap in municipiul Cluj-Napoca in Piata Libertatii. El muncea in Cluj la Trustul de Constructii si era student la seral. Trupul sau a fost adus si inhumat in cimitirul din localitatea natala, satul Brateni.
Cel de-al doilea erou este Cristian Bucur care s-a nascut la 17 februarie 1969 in Bistrita. El si-a pierdut viata la Bucuresti, fiind impuscat in fata sediului MapN. El era student la Academia Militara Tehnica UM 02545.
Leontina Bânciu, născută în Borleasa, comuna Târlișua, a fost împuşcată în masacrul de la Podul Decebal si a murit la Timişoara, pe 17 decembrie, 1989 în brațele soțului ei.

Nu doar Bistrita are revolutinari de carton cu „certificate de revoluţionar cu rol determinant „. Un caz mult mediatizat este orasul Buzău unde însusi premierul Marcel Ciolacu își atribuie astfel de merite în revolutie. In dosarul său de revoluționar Ciolacu spune că lucra la o întreprindere din Buzău, pe când în CV-ul de prim-ministru în dreptul anilor 1988-1990 apare Întreprinderea Electronica din București. Ciolacu afirma că el nu vânează beneficii de pe urma participării la Revoluție, desi documente cadastrale de arhivă arată că a fost proprietarul unui teren primit de pe urma certificatului de revoluționar și vândut apoi, în 2007.
Si exemplele ar putea continua.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5