Vie-Vin Lechinţa a pus Bistriţa-Năsăud pe harta viticolă a României. Toamnă bogată în viile familiei Botiş

A devenit deja o tradiţie ca familia Adrian şi Marinela Botiş să-şi împartă bucuria rodniciei toamnei, în via de la Vermeş, cu reprezentanţii comunităţii – Primărie, Şcoală, Biserică, specialişti şi... ziarişti, anul acesta onorând cu prezenţa preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan şi prefectul Ovidiu Frenţ.

A fost un an rodnic, cu o producţie de peste 10 tone la hectar, ne mărturisea Adrian Botiş, şi poate de aceea a ţinut să mulţumească Celui de Sus pentru că a avut sănătate şi puterea să se bucure şi de această recoltă.

O slujbă de binecuvântare a deschis evenimentul de astăzi. Protopopul Alexandru Vidican, alături de pr. Horaţiu Mureşan din Chiraleş şi pr. Ioan Irimieş din Lechinţa, au rostit o rugăciune de mulţumire pentru roadele bogate ale toamnei. „Chiar din timpul lui Noe, se spune că a fost cultivată viţa-de-vie. Mai mult decât atât, Mântuitorul Iisus Hristos a participat la bucuria nunţii din Cana Galileei şi nu doar că s-a terminat vinul, ci a făcut din apă vin, arătând că vinul este un aliment, care înveseleşte inima omului şi este spre trebuinţă şi spre slava lui Dumnezeu. De aceea, Sf. Apostol Pavel dă un îndemn: să bei şi puţin vin pentru slăbiciunea stomacului tău, pentru că vinul înveseleşte inima omului. Sîă ne bucurăm de munca şi osteneala familiei Botiş", a spus părintele protopop Alexandru Vidican.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan , remarca faptul că Adrian Botiş a reuşit să-şi îndeplinească visul. Îmi aduc aminte de discuţiile avute cu ani în urmă, atunci avea în vis un asemenea proiect şi e o foarte mare bucurie pentru mine să văd că aici, în momentul de faţă, avem o podgorie în adevăratul sens al cuvântului. Avem o cramă cu vinuri care sunt la cea mai înaltă calitate şi nu pot decât să-l felicit pe Adrian Botiş, Bănică, aşa cum îi spunem noi, pe familia lui, pe toţi cei care îl sprijină pentru ceea ce a făcut aici. E un alt mod de a pune judeţul Bistriţa-Năsăud pe hartă, a cramelor, a vinurilor de foarte bună calitate", a spus preşedintele Moldovan.

Preşedintele Consiliului Judeţean a ţinut să sublinieze faptul că autorităţile locale, prin primarul Romeo Florian şi Consiliul Local, au venit în întâmpinarea nevoilor investitorilor şi au modernizat drumul agricol care duce spre via din Vermeş, astfel îmbinându-se proiectele administraţiei cu cele private. „În judeţul Bistriţa-Năsăud, după ultimele statistici, suntem cu suprafeţele cultivate cu viţă-de-vie ceva peste ceea ce a fost înainte de 1989. E un lucru foarte bun. Numărul de crame este mai mare şi îi felicit pentru tot ceea ce fac. Ştim care sunt problemele cu care se confruntă şi aici cea mai acută este lipsa resursei umane. Îl felicit pentru domnul Botiş pentru iniţiativa de a ne invita aici pentru a vedea la faţa locului ceea ce se întâmplă", a mai spus Radu Moldovan.

În context, prefectul Ovidiu Frenţ a adresat, de asemenea, felicitări familiei Botiş – „numele Bănică are oricum succes" – şi le-a urat ca răsplata să fie pe măsura acestei munci frumoase. „Iată că după câţiva ani, reconversia viţei-de-vie se vede şi în judeţul nostru. Aţi repus nu doar statistic pe hartă judeţul Bistriţa-Năsăud ca suprafeţe de viţă-de-vie, pe harta viticolă a României, chiar şi pe cea internaţională. Vă mărturisesc că mă întrebau foarte mulţi colegi din ţară ce se întâmplă cu Lechinţa, pentru că este un brand foarte vechi, bine cunoscut în ţară. Mă bucur să le spun că avem la Lechinţa o cramă serioasă şi un vin foarte bun. Ne bucurăm mult mai mult de succesele românilor care au business-uri care aduc foloase nu doar familiei, ci şi comunităţii", a spus prefectul Frenţ.

Concluzia a fost trasă de Adrian Botiş, cel care a mulţumit Bunului Dumnezeu pentru că a dat şi anul acesta o recoltă foarte, foarte bună.

***

Adrian Botiş şi-a pus în plan să reînvie tradiţia cultivării viţei-de-vie în comuna Lechinţa reuşind ca în ultimii trei ani să înfiinţeze o plantaţie de peste 50 de hectare. În 2010, a început să cumpere terenurile pe care se obţineau odinioartă vinurile premiate la concursurile interne şi internaţionale, în 2014, au început plantările de butaşi de vie, iar în 2016 a obţinut prima producţie de vin. A fost multă pasiune, muncă şi efort, iar drumul vinului a fost cu urcuşuri şi coborâşuri, ca în orice afacere.

Vinurile produse de Adrian Botiş – prin Crama Vie – Vin Lechinţa - sunt certificate DOC, această certificare reprezentând garanţia calităţii.

Crama Vie- Vin Lechinţa a reuşit să revigoreze vinul specific Lechinţei, Neuburger, vin alb, dintr-un soi originar din Austria, format prin încrucişarea naturală a soiurilor Roter Veltliner şi Sylvaner. Neuburger este un vin sec de calitate superioară, robust, cu o culoare galben verzuie şi o aromă uşoară. Primele tonuri sunt condimentate şi florale, apoi se dezvoltă în arome de nucă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5